Hygiëne bij beautyproducten

Wij vrouwen smeren maar al te graag allerlei crèmepjes en make-upjes op onze huid. Maar sta jij dan bij de hygiëne stil? Make-up en huidverzorging zijn namelijk een ware broedplaats voor bacteriën. Wij vertellen je waar je op moet letten om zo hygiënisch mogelijk met beautyproducten aan de slag te gaan.

picjumbo.com_HNCK3958

Handen wassen
Hygiene begint bij jezelf. Was daarom je handen voordat je een crème, foundation of iets dergelijks aanbrengt. Schone handen het een goede begin!

Houdbaarheid
Heel belangrijk bij de hygiëne van beautyproducten: de houdbaarheid. Make-up en huidverzorging kennen, net zoals eten en drinken, een bepaalde houdbaarheid. Zo kan een foundation na een jaar al niet meer goed zijn. Dit herken je onder andere aan een vieze geur of aan een veranderde substantie. Is het goedje opeens verkleurd en heeft het niet meer dezelfde consistentie? Weggooien! Is je oude mascara heel erg korrelig en droog? Ook linea recta de prullenbak in. Dit zijn allemaal tekenen dat het product niet meer goed is en dat het niet verstandig is om het product nog langer te gebruiken.

Schoonmaken
Was minstens één keer per week jouw make-up kwasten. Er gaat al gauw viezigheid en make-upresten op je kwast zitten. Daar wil je liever niet met je huid in aanraking komen. Was dus regelmatig jouw kwasten.

Potjes versus pompjes
Je ziet het vaak: een gezichtsscreme of een concealer in een potje. Maar eigenlijk is dat helemaal niet hygiënisch. Ga maar eens na hoe vaak jij met je vingers in zo’n potje ‘dipt’. Daarnaast worden deze potjes aan de lucht blootgesteld, iets wat niet goed schijnt te zijn. Daarom is een beautyproduct dat in de vorm van een pompje komt veel schoner.

Vervang
Gebruik jij sponsjes om jouw make-up aan te brengen? Denk bijvoorbeeld aan de mega populaire Beautyblender. Deze sponsjes maak je voor het aanbrengen nat. Doordat ze vochtig worden, zijn ze extra gevoelig voor viezigheid. Hierdoor ontstaan er bij de meeste sponsjes na verloop van tijd vaak schimmelplekjes. Iel! Er wordt daarom aangeraden om make-up sponsjes om de zes maanden te vervangen.

Blazen en zuigen
Ik hoorde ooit dat iemand op zijn eyeliner zoog om zo de punt wat zachter te maken. Whaaaaat? Een hele grote fout. Je vraagt om problemen als je een eyeliner in je mond stopt en vervolgens op je ogen aanbrengt. Wat ook een vaak gemaakte fout is: blazen op een make-up kwast om het overtollige poeder weg te halen. Hallo bacteriën!

Ontstekingen
Heb je een puistje, ontstoken oog of een koortslip? Vermijd, vooral in de laatste twee gevallen, dan zo veel mogelijk make-up. Als je bijvoorbeeld op een koortslip lipstick smeert, is de kans groot dat je wéér een koortslip krijgt als je diezelfde lipstick weer op je lippen doet. Met puistjes moet je ook oppassen. Als je met een vinger een puistje aanstipt en vervolgens met die ene vinger verder gaat make-uppen, kan je de bacteriën over je hele gezicht verspreiden. Voorzichtigheid is dus geboden.

Uitlenen
Denk er goed over na voordat je jouw mascara of lippenstift aan iemand anders uitleent. Heel hygiënisch is het niet, want je kan zo bacteriën en virussen aan elkaar doorgeven. Houd jouw make-up dus lekker voor jezelf.

Plaats een reactie