Het debuut van de Australische schrijver Graeme Simsion was zo’n groot succes dat er én een tweede boek van kwam én er een verfilming in de maak is. Ik heb het over het boek The Rosie Project, met The Rosie Effect als het vervolg. Vandaag op Lifestyle Journal de recensies van beide boeken.
The Rosie Project
Maar eerst: waar gaat dit populaire boek eigenlijk over? The Rosie Project vertelt het verhaal van de Australische Don. Een slimme professor Genetica met één groot gebrek: op sociaal gebied slaagt hij vanwege zijn autisme niet echt. En dat brengt op het liefdesgebied wat problemen met zich mee, het zogenoemde ‘echtgenote probleem’ zoals Don het zelf noemt. Daar moet verandering in komen, meent Don op een gegeven moment, en zodoende begint hij een zoektocht naar zijn perfecte vrouw. Na een reeks mislukte dates komt hij onverwachts Rosie tegen: een vrouw die juist het tegenovergestelde is van wat Don zoekt. Maar als Rosie zijn hulp bij het vinden naar haar biologische vader inschakelt, wordt er iets in Don wakker.
The Rosie Project is één van de meest aandoenlijke en best geschreven boeken die ik tot nu toe heb gelezen. Het verhaal, dat doet denken aan een romantische komedie, wordt vertelt vanuit Don’s oogpunt. En dan bedoel ik ook écht precies vanuit zijn oogpunt: je beleeft het verhaal door de ogen van iemand met autisme. Alle bizarre denkprocessen en manier van handelen komen daarbij kijken. Knap hoe de schrijver zich in zo’n iemand verplaatst heeft.
Ik heb The Rosie Project in één ruk uitgelezen en vanaf de eerste tot en met de laatste bladzijde was ik geboeid. Het is luchtig en met veel humor gezien. Genoeg spanningsmomenten en ‘oeee’s!’ en ‘aaahhhh!’ kwamen voorbij. Is het logisch dat het zo’n populair boek is? JA!
The Rosie Effect
Aangezien ik zo enthousiast over het eerste deel was, was de aankoop van het tweede boek een logische stap. Pas op, spoilers! In het vervolg, The Rosie Effect genoemd, zijn Don en Rosie inmiddels met elkaar getrouwd en wonen ze samen in New York. Beide zijn ze druk bezig met hun werk en studie totdat er plotseling wat tussenkomt: Rosie is zwanger. En laten onverwachtse situaties waar hij geen invloed op heeft nou net zijn waar Don niet goed tegen kan. Hij krijgt het dan ook Spaans benauwd bij het idee dat hij opeens vader wordt. Hij doet zijn uiterste best om zich zo goed mogelijk op de vaderrol voor te bereiden. Maar zijn oude zwakheden en problemen, die hij eerst onder controle had, komen weer naar boven en hierdoor dreigt hij Rosie kwijt te raken.
Met enige twijfels begon ik aan de eerste bladzijdes van The Rosie Effect. Mijn ervaring met vervolgen is dat ze altijd een beetje tegenvallen. Als je zo enthousiast over het eerste deel bent, moet het vervolg wel zó goed zijn om dat te kunnen overtreffen. En aangezien dat vaak moeilijk is, valt het vervolg vaak tegen. En om eerlijk te zijn was dit bij The Rosie Effect ook een beetje het geval. Begrijp me niet verkeerd: ook dit deel is plezierig om te lezen, maar het ‘nieuwe’ is er een beetje van af en daardoor overtreft het The Rosie Effect niet. Niet dat dat per sé een must is, want ik heb me alsnog prima vermaakt met dit tweede boek. Want ook dit deel is luchtig en humoristisch geschreven en het leest ook nog eens lekker weg. Daarnaast is het onontkoombaar dat je dit boek níét leest, want je bent toch benieuwd wat er met Don en Rosie gebeurt na The Rosie Project. En dat zorgt ervoor dat je door blijft lezen. Komt er nog een derde deel, beste Graeme Simsion?