Bij vakantie denk ik aan Parijs en bij Parijs denk ik aan macarons! In alle kleuren en alle maten zijn ze tegenwoordig te koop, maar er gaat niets boven eigen gemaakte macarons. De klassieke variant bestaat helaas wel vooral uit heel veel suiker. Daarom vandaag dit aangepaste recept voor healthy macarons! De ‘healthy variant’ van de klassieke frambozenmacarons. Enjoy!
Benodigdheden (voor ongeveer 8 macarons):
Voor de macarons:
- 100 gram kokosbloesemsuiker + een eetlepel arrowroot poeder
- 80 gram amandelmeel
- Twee eiwitten
- Een snufje zout
- 60 gram kokosbloesemsuiker (gezeefd)
- Een paar druppels roze of bruine voedingskleurstof
Voor de frambozencrème:
- 150 gram frambozen
- Eén ei
- 20 gram palmbloesemsuiker + een eetlepel arrowroot poeder
- 10 gram arrowrootpoeder
Zo maak je ze:
Eerst maak je de koekjes. Als de koekjes rusten maak je de crème.
– Doe de 100 gram kokosbloesemsuiker en eetlepel arrowroot poeder bij elkaar en haal door een fijne zeef. Voeg nu het amandelmeel toe en zeef het nog eens.
– Zeef de 60 gram kokosbloesemsuiker. Klop de eiwitten en een snufje zout tot ze pieken vormen. Voeg nu de gezeefde kokosbloesemsuiker toe en de voedingskleurstof. Klop het glad.
– Spatel nu alles bij elkaar en doe het mengsel in een spuitzak. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit hier kleine rondjes op (even aantal, dus 16). Laat de koekjes nu één uur rusten. Verwarm na het uur de oven op 150 graden en bak rond de tien minuten.
Maak nu de crème:
– Zeef de 20 gram kokosbloesemsuiker en eetlepel arrowroot poeder samen.
– Meng de frambozen met het ei, het hiervoor gezeefde mengsel en de arrowroot poeder.
– Druk het mengsel nu door een fijne zeef om de pitjes te verwijderen
– Giet het mengsel over in een steelpan en verwarm ongeveer vijf minuten op een laag vuur. Klop de crème met een garde tot die dik wordt.
– Schenk de crème nu over in een kom, dek af met plasticfolie en laat goed afkoelen.
Maak de macarons!
Als je eenmaal de crème en koekjes af hebt kun je de macarons gaan maken! Pas even welke koekjes ongeveer dezelfde maat hebben, bestrijk met wat van de frambozencrème en geniet van deze heerlijke ‘healthy’ homemade macarons!
Tips:
- Houd je macarons heel goed in de gaten! De koekjes branden vaak snel aan.
- laat genoeg ruimte over tussen de macarons anders gaan ze aan elkaar vast zitten.
- Bewaar de koekjes in een luchtdichte bak in de koelkast (nadat ze goed zijn afgekoeld!)
Gemaakt naar het recept van Marie-Laure Tombini in ‘Macarons’