Afkickklinieken en de strijd tegen drugs

Drugsverslaving is een ingrijpend probleem dat het leven van talloze mensen wereldwijd in de greep heeft. Voor degenen die de moed hebben verzameld om hun verslaving aan te pakken, kan een afkickkliniek voor drugs een belangrijke stap zijn. Afkickklinieken bieden een veilige en ondersteunende omgeving waar cliënten zich kunnen ontdoen van de verslaving. Er kan gewerkt worden aan een nieuwe en frisse start. 

Afkicken in het buitenland

Een andere mogelijkheid is afkicken in het buitenland. Een bekende en steeds vaker gekozen locatie is Zuid Afrika. Dit wordt ook door veel verslavingsdeskundigen aangeraden. Het is goed om te vertrekken uit een omgeving waarin de verslaving gecreëerd is. Weg van alle triggers, verleidingen en negativiteit. Bovendien zijn er geen tot korte wachttijden om te mogen starten aan een behandeling. 

Hoelang duurt gemiddeld een verblijf in een afkickkliniek voor drugs?

De duur van het verblijf in een afkickkliniek voor drugs varieert en is afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen kan een verblijf variëren van enkele weken tot enkele maanden. 

Kortdurende behandelingen kunnen zich richten op detox en het doorbreken van fysieke afhankelijkheid. Langere programma’s leggen meer nadruk op rehabilitatie en het aanleren van de juiste coping mechanisme. Na het verblijf in de afkickkliniek is het belangrijk om een persoonlijk nazorgplan te krijgen.

Hoe kan ik iemand helpen die verslaafd is aan drugs om de beslissing te nemen om naar een afkickkliniek te gaan? 

Hierbij belangrijke punten die kunnen helpen om de persoon aan te moedigen voor het aanmelden bij een afkickkliniek: 

  • Communiceer open en empathisch: Toon begrip voor de moeilijkheden die de persoon doormaakt en communiceer op een niet-oordelende en ondersteunende manier. Laat hen weten dat je er bent om te helpen zonder te veroordelen.
  • Verzamel informatie over behandelingsopties: Doe onderzoek naar verschillende afkickklinieken, behandelingsprogramma’s en therapeutische benaderingen. 
  • Biedt emotionele steun: Laat de persoon weten dat ze niet alleen staan en dat je bereid bent hen te ondersteunen gedurende het hele proces. Emotionele steun kan een cruciale rol spelen bij het motiveren van iemand om hulp te zoeken.
  • Betrek een professional: Moedig de persoon aan om een gesprek aan te gaan met een arts, therapeut of verslavingsdeskundige. Zij kunnen helpen om de ernst van de situatie te begrijpen en de mogelijke behandelingspaden te verkennen.
  • Stel grenzen en moedig positieve verandering aan: Het is belangrijk om grenzen te stellen als de verslaving negatieve effecten heeft op de relatie. Moedig tegelijkertijd positieve veranderingen aan en benadruk de voordelen van herstel.
  • Organiseer een interventie: In sommige gevallen kan een georganiseerde interventie met vrienden, familieleden en professionals helpen om de persoon bewust te maken van de ernst van de situatie en de noodzaak van behandeling.
  • Wees geduldig en blijf ondersteunend: Het proces van het accepteren van hulp en het zetten van de stap naar een afkickkliniek kan tijd vergen. Wees geduldig en blijf continu ondersteunend, zelfs als de persoon aarzelt of weerstand biedt.

Nazorg om een terugval te voorkomen 

Een heel belangrijk onderdeel van het traject is nazorg. De persoon keert na een bepaalde tijd terug naar de oude omgeving. Met een plan gericht op de specifieke behoeften kan een terugval voorkomen worden. Nazorg kan in verschillende vormen, zoals steungroepen of counseling. Het is belangrijk dat de nazorg serieus wordt genomen en wordt voortgezet bij thuiskomst. 

Plaats een reactie