Een recept voor andijvie is erg populair in Nederland, want deze groente past bij veel verschillende gerechten. Andijvie is fris, een beetje bitter en bevat veel vitamines. Je kunt hem rauw eten, koken of roerbakken. Andijvie is bijna het hele jaar door te koop en juist daarom zie je hem zo vaak terug op het bord. Van stamppot tot een lichte maaltijdsalade of zelfs in de pasta: met andijvie kun je echt alle kanten op.
De kracht van andijvie in verschillende gerechten
Waar je vroeger vaak alleen aan stamppot dacht bij deze groene bladgroente, zijn er tegenwoordig veel meer recepten te vinden. Je kunt andijvie rauw mengen met aardappelpuree voor een luchtig stamppotje. Maar wist je dat deze groente ook heerlijk smaakt in pasta’s en ovenschotels? De lichte bitterheid past goed bij bijvoorbeeld ham, kaas of spekjes. Andijvie combineert ook goed met kip en tomaat, waardoor het makkelijk is om te variëren.
Stap voor stap: andijviestamppot maken
Misschien is de bekendste manier om andijvie te eten wel als stamppot. Begin met het schillen van aardappelen, ongeveer één kilo voor vier personen. Kook de aardappels in een grote pan met water en een beetje zout in ongeveer twintig minuten gaar. Was ondertussen de andijvie grondig. Snijd deze in dunne reepjes en laat goed uitlekken. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg een scheutje melk en een klein klontje boter toe. Roer de gesneden andijvie er rauw doorheen, zodat het lekker fris en knapperig blijft. Voeg zout en peper naar smaak toe. Wie wil, kan er spekjes of gebakken uitjes bij doen voor een extra smaak.
Andijvie in een frisse salade of verrassende pasta
Steeds vaker zie je een andijvie recept voorbij komen voor salades. Hiervoor gebruik je jonge, malse blaadjes. Snijd de andijvie in stukjes en meng met cherrytomaatjes, stukjes appel, wat noten en een eenvoudige dressing van olie en azijn. Zo krijg je een knapperige, frisse maaltijd. Ook in warme gerechten zoals pasta doet andijvie het goed. Bak wat kipfilet in stukjes gaar, kook je favoriete pasta en voeg op het einde reepjes andijvie toe. Zo blijft de groente fris en groen. Eventueel kun je nog wat geraspte kaas en geroosterde pijnboompitten toevoegen. Een beetje citroenrasp zorgt voor een frisse smaak. Zo wordt het een gerecht dat veel mensen lekker vinden.
Zo maak je andijvie klaar als bijgerecht
Behalve als hoofdgerecht, kun je andijvie ook als groente bij je warme maaltijd eten. Kook de andijvie vijf minuten in wat water of roerbak hem met knoflook en een beetje olie. Dit gaat snel en je houdt een lekker stevige structuur. Serveer de andijvie naast gekookte aardappels, vlees of vis. Snel klaar en gezond, want er zitten veel vitamines in zoals vitamine K en C. Ook hou je zo de originele smaak van de groente goed vast.
Tips voor het bewaren en schoonmaken van andijvie
Koop de groente zo vers mogelijk, want dan is de smaak het best en zitten er de meeste vitamines in. Als je andijvie wilt bewaren, kun je hem het beste in een open zak in de koelkast leggen. Zo blijft hij meestal tot een week goed. Was de andijvie altijd goed, vooral als je hem rauw gebruikt. Snijd eerst het kontje van de krop en haal eventuele lelijke bladeren eraf. Snijd de bladeren in stroken, was ze in ruim koud water en laat goed uitlekken. Zo is je andijvie fris en schoon voor ieder recept.
Vragen en antwoorden over recept andijvie
-
Hoe lang moet andijvie koken? Andijvie hoeft maar kort gekookt te worden, vijf tot zeven minuten is genoeg. Dit zorgt dat hij lekker stevig en fris blijft van smaak.
-
Welke soorten gerechten kun je maken met andijvie? Je kunt andijvie gebruiken in stamppot, pasta, soep, ovenschotel en salade. Ook als bijgerecht naast aardappels of vlees is het lekker.
-
Kan ik andijvie rauw eten? Andijvie kun je heel goed rauw eten, bijvoorbeeld in een salade of stamppot. Rauw blijft de groente knapperig en fris van smaak.
-
Wat past goed bij andijvie in een gerecht? Andijvie combineert goed met aardappel, kaas, spek, kip, tomaat, appel, noten en pasta. Je kunt zo veel verschillende smaakcombinaties maken.
-
Hoe maak ik andijvie schoon? Snijd het uiteinde eraf, snijd de bladeren in reepjes en was alles in ruim koud water. Zo verwijder je zand en vuil uit de bladeren.