‘Beauty mythes’: feit of fabel?

Groeit je haar sneller als je het vaker knipt? En krijg je van chocola pukkels? Nonsens, onzin, lariekoek! Door de jaren zijn er veel zogenoemde ‘beauty mythes’ ontstaan. Wij zetten ze voor je op een rij en geven het verlossende antwoord!

“Je hebt alleen zonnebescherming nodig als de zon schijnt”
Fabel. Dat je de zon op bewolkte dagen niet ziet, betekent niet dat ‘ie er niet is. De schadelijke stralen van de zon komen ook de wolken heen. Ook op grauwe herfstmiddagen en bewolkte winterdagen. Dus dat betekent dat je eigenlijk altijd, no matter what, een enige vorm van zonnebescherming op moet hebben. Je hoeft je echter niet elke dag met factor 50 te smeren. Eentje met SPF 15 voldoet al prima. Gelukkig bevatten de meeste dagcrèmes of foundations dit al.

“Als het spul tintelt, dan werkt het echt goed!”
Fabel. Je brengt bijvoorbeeld een nieuwe facewash of crème aan en vlak daarna begint je huid te tintelen en te prikken. ‘Ik voel het werken!’ kan je dan misschien denken. Maar dat denk je dan fout. Als een huidproduct na aanbrengen tintelt of prikkelt doet het juist iets niet goed met je huid. Jouw huid gaat niets voor niets tintelen en prikkelen: dit zijn beide uitingen van irritatie en overgevoeligheid.

“Lippenbalsem kan juist jouw lippen uitdrogen”
Feit. Lippenbalsem junkies opgelet! Jouw lippen kunnen op een gegeven moment wel degelijk uitdrogen van lippenbalsem. Van nature zorgen je lippen er zelf voor dat ze gehydrateerd blijven. Maar soms helpen we ze een handje door middel van een balsem. Als je dit juist te vaak doet hebben je lippen steeds vaker en sneller de behoefte aan hydratie en daardoor drogen ze veel eerder uit.

“Van zoet en vet eten krijg je puistjes”
Fabel. Sommigen zweren erbij: geen chocola of varkensvlees meer eten om een egale huid te hebben. Maar het verband tussen puistjes en zoetigheden en vet eten is nooit wetenschappelijk aangetoond. Puistjes ontstaan door verstopte talgkiertjes en hier heeft zoet en vet eten geen directe invloed op. Maar onthoud wel dat sommige etenswaren wél invloed op de huid hebben. Denk aan water en veel vitamientjes. Dit doet juist wel veel goeds voor de huid.

person-woman-girl-blonde

“Je haar haar groeit sneller als je het regelmatig knipt”
Fabel. Haar groeit vanuit de hoofdhuid en niet andersom. Het is dus kortgezegd klinkklare onzin dat haar sneller groeit als je het vaak knipt. Die afknipte puntjes zorgen er echt niet voor dat je haar plotseling een groeispurt door maakt. Wel helpt regelmatig knippen ervoor dat je haar er beter en gezonder uitziet. Geen langer haar, maar wel mooier haar dus.

“Van stress krijg je rimpels”
Feit. Je gemoedstoestand heeft wel degelijk invloed op je huid. Als je gestrest bent, maakt je lichaam cortisol aan. Dit hormoon dwarsboomt de aanmaak van collageen. En laat collageen nou net het ‘goedje’ zijn dat rimpels tegengaat en je huid elastisch en strak houdt. Daarnaast frons je ook meer als je gestrest, of boos, bent. En ja, van fronsen krijg je daadwerkelijk ook rimpels.

“Gespleten puntjes kan je weer herstellen”
Fabel. Een gebroken bord kan je nog proberen te lijmen maar als het om gespleten puntjes gaat, kan je helaas weinig doen om het te fixen. Al die haarproducten met de claim dat ze gespleten punten herstellen zijn daarom grote onzin. Want gespleten punten kan je simpelweg niet meer oplossen. Het enige wat helpt is een bezoekje aan de kapper.

Plaats een reactie