Summer Reading: gekke wijven en andere types

Vandaag deel twee van de Summer Reading! Met dit keer in de hoofdrol een boek, of beter gezegd columnbundel, van één van mijn favoriete schrijvers: Sylvia Witteman. Zij schreef voor LINDA.boeken Gekke wijven en andere types waarin we ieder van ons een beetje in herkennen.

DSC_0083

Sylvia Witteman
Sylvia Witteman één van mijn favoriete schrijvers. Waarom? Vanwege haar geweldig hilarische onderwerpen en schrijfstijl. Ik lig altijd dubbel om haar columns. Want columns, dat is vooral haar ding. Sylvia Witteman is journaliste en columniste voor andere De Volkskrant. Door de jaren heen heeft ze verschillende columnbundels zoals Ik verzin dit niet en Plastic rozen uitgebracht. Zo schrijft ze over haar eigen leven en dagelijkse belevenissen in Nederland, maar ook over de tijd dat ze in het buitenland met haar gezin woont. Voor de boekenreeks van het tijdschrift LINDA. schreef zij Gekke wijven en andere types.

DSC_0078

Herkenbaar
De eeuwige lijner, lekker gekke vijftiger en de goedbedoelde vriendin: klinkt het al bekend in de oren? In Gekke wijven en andere types neemt Sylvia tientallen herkenbare vrouwelijke typjes onder het vergrootglas. Je weet wel, van die vrouwen die je in de trein, waar ze normaal nooit in zitten dus het is hééééél spannend, gesprekken over hun kinderen hoort voeren of degene die in de supermarkt een hele scène weet te schoppen. Díé vrouwen. Het boek is daarom een groot punt van herkenning. Want we kennen allemaal wel zo’n bemoeimoeder of zeurende ijdeltuit. Misschien zijn we allemaal wel een beetje zo, en daar haakt de schrijfster goed op in door heerlijk de draak er mee te steken.

Ook dit boek van Witteman is hilarisch geschreven. Oké, toegegeven: de types die worden beschreven, zijn breed uitgemeten en iets te overdreven. Daar moet je wel van houden. Anders kom je met moeite door de verhalen heen en vind je ze maar op grote zeur-sessies lijken. Maar als je van de stijl à la LINDA. houdt, dan weet ik zeker dat je hier veel plezier mee gaat beleven.
 DSC_0075

‘ik-leg-het-even-weg-boek’
Want dat heb ik in ieder geval wel met dit boek gehad. Gekke wijven en andere types is perfect voor op het strand of voor een zomermiddag in de tuin. Het boek bestaat namelijk uit korte hoofdstukken waarin ieder een type wordt beschreven. Kort maar krachtig en to the point. Perfect dus als je even geen lange verhalen wilt lezen waarbij je de verhaallijn goed in je hoofd moet hebben om het te snappen. Het is typisch een ‘ik-leg-het-even-weg-boek’: je leest beetje bij beetje een stukje zonder er te veel over na te denken.

Gekke wijven en andere types is wat mij betreft een aanrader, al is het alleen maar vanwege de hilarische schrijfstijl. Als je beetje van een potje zeuren, overdrijven en van een gigantische lachsessie houdt, is dit boek zeker een must-buy. Ook leuk om, samen met anderen, jezelf met de types te vergelijken. En ik? Deze poezenmoeder, puberdochter en betweter gaat weer verder met het volgende Summer Reading-boek. Tot dan!

Plaats een reactie