How-to: hoe vind je inspiratie?

Je moet iets maken voor je studie, werk of misschien zelfs je blog. Maar je hoofd is leeg en er komen maar geen nieuwe ideeën binnen. Help, inspiratieloos! Maar met een paar handige maniertjes kan je er voor zorgen dat je weer genoeg inspiratie vindt. Let’s go!

photo-1429032021766-c6a53949594f

Brainstorm.
Een van de beste manieren om inspiratie te vinden is door (samen met een groepje) te brainstormen. Bedenk in een bepaalde tijd allerlei ideeën. Of ze wel of niet goed of haalbaar zijn maakt hierbij niet zoveel uit. Het gaat om kwantiteit, niet om kwaliteit. Probeer met de bedachte ideeën ook connecties en linkjes te leggen door bijvoorbeeld een mindmap te maken.

Kijk naar anderen.
Doe inspiratie op door naar anderen te kijken. En dan bedoel ik niet dat je ordinair moet gaan copycatten. Nee, absoluut niet! Maar blader eens een tijdschrift door, bekijk verschillende blogs of ga met Pinterest aan de slag. Zie hoe zij bepaalde dingen doen en wat jij daar zelf van kan leren. Geïnspireerd worden door anderen is handig om zelf op ideeën te komen. Maar let dus wel op: steel geen ideeën van anderen.

Doe het anders.
Soms is het goed voor het creatieve proces om je vaste routine en manier van werken te doorbreken. Stel: je moet een artikel schrijven. Je hebt een onderwerp in je hoofd, je gaat vervolgens schrijven en tot slot maak of zoek je er een leuke foto bij. Je kan dit ook andersom doen als je even inspiratieloos bent. Begin dus bij een andere stap van het werkproces. Begin bijvoorbeeld bij het vinden van foto’s in plaats van dit als laatste stap te doen. Je zult zien dat je dan ideeën op doet!

Houd een lijst bij.
Als er plotseling een leuk onderwerp of idee in je op komt schrijf het dan meteen op! Houd dus een lijstje bij die je zo nu en dan erbij kan pakken als je het allemaal even niet meer weet. Zo ontstaat er een database bomvol leuke ideeën. Dus als het er echt op aan komt, heb je meteen wat paraat liggen.

Kijk om je heen.
Houd je ogen open en kijk eens goed wat er om je heen gebeurt. Wat speelt er in jouw omgeving? Wat valt je op? Of houd het bij de actualiteit en kijk wat voor nieuws er is. Door te zien wat er echt gebeurt, en daar vervolgens over na te denken, doe weer genoeg inspiratie op.

 

Plaats een reactie