De goedkoopste zorgverzekering vinden (zonder in te leveren op kwaliteit)

Het is weer de tijd van het jaar waarin de zorgpremies bekend zijn geworden. Omdat de premies alleen maar stijgen, maken we ons zorgen over de kosten. Bovendien lijkt er steeds minder vergoed te worden vanuit zowel de basis- als aanvullende verzekeringen. De marktwerking van de zorg, daar kunnen we niks aan veranderen. Maar we kunnen wel met je meedenken over de goedkoopste verzekering zónder in te leveren op kwaliteit – en dat hebben we gedaan.

Detective modus

Om de goedkoopste zorgverzekering te vinden, moet je je detective bril opzetten. Dat betekent concreet: onderzoek doen! Stap is het in kaart brengen van je zorgbehoeften. Deze zijn voor iedereen anders, dus bedenk goed wat jij als individu nodig hebt. Ook is het slim om eventuele kinderen hierin mee te nemen. Een kind kan namelijk op jouw zorgverzekering gezet worden, zodat specifieke zorg vergoed wordt. Denk bijvoorbeeld aan een orthodontist zonder wachttijd (je kunt er dan direct gebruik van maken), een brillen- of lenzen vergoeding of steunzolen. 

Door goed te kijken naar je zorgbehoeften, kun je bekijken of je meer dan alleen een basisverzekering nodig hebt. Vaak werken verzekeraars met pakketten, waardoor een aanvullende verzekering niet altijd goedkoper is dan je zorg zelf betalen. Ook zijn er speciale verzekeringen voor ouderen en jongeren, die een breder pakket aan zorg omvatten. Dit kan dan juist wel weer voordeliger zijn voor de portemonnee. 

Zodra je weet waar je behoefte aan hebt, kun je verder gaan kijken naar wat de verzekeraars allemaal te bieden hebben. Schrijf het dus op of maak een lijstje op de computer en houd deze er later bij.

Soorten polissen

Voordat je een zorgverzekering kiest, is het slim om te kijken naar de verschillende soorten polissen en wat dat voor jouw zorgkosten betekent. De meest gewilde en duurste polis is de restitutiepolis, ook wel bekend als de polis met vrije artsenkeuze. Dit heeft betrekking op de basisverzekering, waarbij je zelf het ziekenhuis, de (huis)arts of behandelaar en de apotheek die je voorkeur heeft kunt kiezen. Het voordeel van een dergelijke polis is, dat je altijd bij je vertrouwde behandelaar en apotheek terecht kunt, zonder bij te hoeven betalen. Kies je hier niet voor, dan kan het zo zijn dat je verder moet reizen om zorg en medicijnen volledig vergoed te krijgen. 

Een ander soort polis is de naturapolis of budgetpolis. Zorgverzekeraars sluiten contracten af met zorgverleners. Heeft je verzekeraar een contract bij je gekozen zorgverlener, dan krijg je in de meeste gevallen 100% vergoed. Is dit niet het geval, dan moet je een deel van de kosten bijbetalen. Dan betaal je zowel premie als je zorgkosten deels zelf (bovenop je eigen risico). Een budgetpolis is hetzelfde, maar dan zijn de contracten nog veel beperkter. 

Voor 2024 zijn er een aantal grote verzekeraars die de restitutiepolis helaas hebben afgeschaft, omdat dit niet winstgevend is voor hen. Daardoor wordt de keuze in polissen dit jaar beperkter. Zoek daarom op de website van de zorgverzekeraar op of deze een contract heeft met je gewenste zorgverlener. Zo ben je altijd goed voorbereid en kun je een betere keuze maken als je over wilt stappen.

Vergoedingen vergelijken

Iedere verzekeraar geeft de basis- en aanvullende verzekeringen zelf vorm. Dat betekent dat een tandartsvergoeding bijvoorbeeld bij de één alle mondzorg dekt en bij de ander weer niet. Ook wat betreft aanvullende verzekeringen, is het slim om diverse verzekeraars met elkaar te vergelijken. Kijk niet alleen naar de premie, maar vergelijk ook de inhoud van de vergoedingen. Alleen op die manier weet je of de aanvullende verzekering voor jou geschikt is of dat je beter verder kunt kijken. Ook voorkom je onnodige kosten doordat je onverwachte zorg toch zelf moet betalen. Wel zo fijn!

Plaats een reactie