how-to: spullen verkopen op Marktplaats

Tussen jouw ‘oude troep’ kan een hoop moois liggen. Een shirt dat je niet vaak aan hebt gehad of een stapel populaire boeken. Om hier nog wat mee te verdienen kan je het natuurlijk verkopen. En als je aan verkopen denkt, denk je vaak aan Marktplaats. Maar hoe zorg je er voor dat jouw spullen daadwerkelijk worden gekocht?

picjumbo.com_HNCK7760

Lifestyle Journal legt het je uit aan de hand van deze how-to. Daar gaan we!

 Stap 1: vis het juiste eruit. Bedenk goed wat je wil verkopen, want houd in je achterhoofd dat niet alles het nog waard is om verkocht te worden. Een vaak gedragen shirt van de H&M bijvoorbeeld. Niet veel mensen staan te popelen om dat op Marktplaats te kopen. Een rommelmarkt oké, maar online slaan deze spullen vaak niet goed aan. Kies dus goede en mooie spullen die nog enige waarde hebben. Spullen van grote merken (merkkleding, Apple accessoires, dure sierraden) lenen zich bijvoorbeeld erg goed voor Marktplaats.

Stap 2: blaas het stof eraf. Niet heel letterlijk genomen natuurlijk (of misschien wel…), maar zorg ervoor dat de spullen die je verkoopt ook in goede staat presenteert. Dat wil zeggen: poets het wat op en was en strijk kleding even.

Stap 3: een foto zegt meer dan duizend woorden. Deze stap is héél belangrijk. Want als de foto niet goed is, haken veel mensen snel af. Maak dus goede, scherpe en duidelijke foto’s van de spullen die je verkoopt. En maak ook veel foto’s! Maar één of twee is veel te weinig. Zo krijgen mensen geen goede impressie. Zorg er daarnaast voor dat je de details goed op de foto zet.

Stap 4: kort, krachtig en duidelijk. Na de foto’s is het tijd om een goede tekst bij de advertentie te plaatsen. Zorg er ten eerste voor dat de tekst klopt. Geen fouten maken dus! Wees verder kort, maar krachtig, en heel duidelijk. Vermeld de zogenoemde hoe, wat, waar, waarom: wat is het? Waarvan is het? Waarom wil je het verkopen? En hoe wil je het verkopen? Wees duidelijk over het product, maar ook over de verkoopvoorwaarden (ophalen of verzenden en hoe duur zijn dan de eventuele verzendkosten). Zo weet de koper meteen waar hij of zij aan toe is.

 Stap 5: wees eerlijk. Een heel belangrijk onderdeel bij het verkopen op Marktplaats: wees altijd eerlijk in jouw advertenties. Ga dus niet slijmen en strooien met te veel bijvoeglijke naamwoorden. Het is een absolute no-go als je al in één zin hebt vermeld hoe mooi, prachtig en gewéééééldig het product wel niet is. Wees juist eerlijk en verkoop geen lucht. Zit er bijvoorbeeld een kleine beschadiging op? Meld dat dan.

 Stap 6: goed contact. Als je eenmaal een bod hebt gekregen onderhoud dan goed het contact met de potentiële koper. Beantwoord zijn of haar mailtjes op tijd en wees, maar dat is niet meer dan logisch, uitermate vriendelijk. Jij moet hen een dienst bewijzen en niet andersom.

Succes met verkopen!

Plaats een reactie