Verschillende transportmiddelen voor het magazijn

Geen enkel magazijn kan zonder transportmiddelen. Of het nu gaat om het vervoeren van zware pallets, onderdelen, meubels of dat je de hoogte in moet werken – interne transportmiddelen zijn een must om ergonomisch, veilig en efficiënt te werk te gaan in het magazijn. Lees in dit artikel alles over transportmiddelen voor het magazijn, welke oplossingen er zijn en hoe ze helpen bij het creëren van een ergonomische werkplek.

Wat houdt intern transport in?

Intern transport betekent: middelen die het vervoeren en / of tillen van (zware) goederen in het magazijn gemakkelijker maken. Om te bepalen welke transportmiddelen je nodig hebt, moet je eerst weten wat voor producten er vervoerd moeten worden. Gaat het om pallets of meubels of wil je vooral op hoogte zware producten kunnen orderpicken? Het is zaak dat je alles op een rijtje zet voordat je intern transport aanschaft. Zo weet je zeker dat je de juiste middelen in huis haalt. 

Een oplossing voor alles

Er zijn tal van verschillende transportmiddelen. Welke je aan dient te schaffen voor het magazijn, is afhankelijk van de goederen die vervoerd en gepakt moeten worden. Zo zijn er speciale palletwagens en stapelaars voor zware goederen, waarbij een stapelaar ervoor zorgt dat je zonder moeite kunt laden en lossen. Ze zijn er zowel elektrisch als handmatig.

Ook zijn er heftafels beschikbaar voor het efficiënt heffen van goederen. Deze tafels staan ook bekend onder de naam ‘schaarheftafel’. Ze helpen medewerkers om veilig zware lasten te tillen zonder het lichaam te belasten. 

Dan zijn er nog tal van verschillende wagens en karren die het werk in het magazijn een stuk makkelijker kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een simpel verhuishondje voor het vervoer van zware meubels. Ook een rolplateau met enkele of dubbele etages kan uitkomst bieden voor het vervoeren van producten. Je kunt zwaardere goederen gemakkelijk op de plateaus zetten; ook kun je veel kleine spullen in een bak doen en deze met de trolley door het magazijn rijden. 

Zo zie je: voor ieder transportprobleem is er een goede oplossing!

Het belang van ergonomische middelen

Als we het hebben over intern transport, dan mogen we niet vergeten om het belang van ergonomisch werken te belichten. Transportmiddelen zijn er niet alleen om goederen van A naar B te brengen, ze dienen ook het lichaam van de medewerker zo min mogelijk te belasten. Daarom kan het verstandig zijn zo veel mogelijk te investeren in ergonomische oplossingen, zoals elektrische heftafels en rolplateaus met duwbeugels. 

Ergonomische middelen gaan echter verder dan intern transport. Zo is het ook slim om hoog-laag-bureaus en verstelbare inpaktafels of werktafels te kopen. Op die manier kunnen inpakkers staan afwisselen met zitten, wat een stuk beter is voor de rug en de nek. Ook moeten eventuele kantoren die aanwezig zijn in het magazijn ergonomisch worden ingericht. Denk aan computers die op ooghoogte staan, verstelbare bureaustoelen, voetenbankjes en bureaus die afgesteld zijn op de werknemer.  Door te investeren in ergonomische middelen, zorg je niet alleen goed voor je medewerkers; je bevordert ook de efficiëntie en productiviteit in het magazijn. Dankzij de juiste interne transportmiddelen, kunnen werknemers makkelijker en sneller goederen verzamelen en wordt het risico op lichamelijke klachten verminderd.

Plaats een reactie