Wat kan je met baking soda doen?

Baking soda: een heilig bakmiddel in de VS. In Nederland werd het eerst amper gebruikt, maar nu wordt het hier ook steeds populairder. Want wat blijkt? Baking soda is een echte alleskunner en niet alleen handig in de keuken. Wij vertellen je wat je er allemaal mee kan!

Bakken. Baking soda (ook wel bekend als zuiveringszout) wordt oorspronkelijk als rijsmiddel voor bij het bakken gebruikt. Het is overigens niet te verwarren met bakpoeder. Baking soda dankt zijn naam aan de koolzuren die vrij komen als je baking soda toevoegt. Door een chemische reactie zal er koolzuur vrij komen. Dat zorgt ervoor dat het deeg zal rijzen.

Badderen. Ken je dat gebruis en gesis van bruisballen? Dat is het werk van baking soda! Met wat baking soda en een beetje citroenzuur kan je heel gemakkelijk jouw eigen bath sizzies maken.

Schoonmaken. Baking soda is een paardenmiddel tegen viezigheden en vlekken. Gebruik het als schuurmiddel in de keuken of badkamer, of meng het met je andere schoonmaakmiddelen tot een lekker sopje. Poetsen maar!

Shampoo. Mix een eetlepel baking soda met een kopje water. Even goed mengen en vervolgens aanbrengen op je (vieze) haar. En zo creëer jij je eigen natuurlijke shampoo voor een prikkie. Goed inmasseren, in laten trekken en weer uitspoelen. Hallo glanzend en schoon haar!

Luchtverfrisser. Hè bah, vieze en muffe luchtjes. Baking soda ‘vreet’ vieze geuren op en is daarom perfect als luchtverfrisser. Strooi wat in de vuilnisemmer, afvoerputje of zelfs in de kattenbak en het zal een stuk frisser ruiken. Ook handig om in een klein zakje wat in je kledingkast te leggen.

Heb je juist last van stinkende objecten? Sportschoenen bijvoorbeeld, of zelfs een bank of vloerkleed? Strooi er wat baking soda op, laat het even intrekken en zuig het dan op met de stofzuiger of schud het er weer uit.

Bleken. Voor een hagelwitte glimlach hoef je echt niet meteen naar de tandarts te rennen. Probeer het eerst met een handige DIY. Het enige wat je moet doen? Jouw tanden poetsen met baking soda! Dagelijks poetsen met dit goedje zorgt voor wittere tanden in een handomdraai.

Baking soda kan je tegenwoordig steeds vaker in de wat grotere supermarkten, zoals AH XL of grote Jumbo’s, kopen. Verder hebben speciale kookwinkels het ook vaak in hun assortiment. Denk bijvoorbeeld aan Dille & Kamille of de toko.

Plaats een reactie