Het hebben van een blog: hoe is dat?

Wij bloggen nu al een tijdje met plezier en de afgelopen maanden hebben wij veel geleerd over de blogwereld. Tijd om de balans op te maken! Want denk jij erover om zelf ook een blog te beginnen? Dit zijn volgens ons de zaken die absoluut ertoe doen bij een nieuwe, beginnende blog!

woman-hand-smartphone-desk

De juiste spullen.
Kijk, in het begin hoef je echt geen Macbook of dure Nikon camera te hebben. Tegenwoordig kom je met de camera van je mobiel al een heel eind op weg. Daarnaast zijn er ook genoeg websites waar je gratis licentie-vrije foto’s van mag gebruiken. Maar sta er wel voor open om op een gegeven moment in goed materiaal te investeren. Zo kan je de kwaliteit en professionaliteit van je blog vergroten. Investeer in een later stadium bijvoorbeeld in een goede (film)camera, statief en bewerking programma’s zoals Photoshop.

Wees consequent.
Het is heel belangrijk om consequent op de blog te zijn. Heb een duidelijke stijl waar mensen je aan kunnen herkennen en zet deze stijl ook verder voort. Maar wees ook consequent in de artikelen en de manier van schrijven. Zo moet je ervoor zorgen dat je een vast aantal artikelen per dag online zet. Zo weten jouw bezoekers waar je aan toe zijn. Maak tot slot duidelijke afspraken over de manier hoe je de tekst presenteert. Hoeveel witregels gebruik je? Doe je Engelse woorden schuin? En hoe breng je eventuele citaten? Houd één bepaalde manier vast.

Vind je draai.
Neem in het begin de tijd om aan het bloggen te wennen (als het de eerste keer voor je is). Van te voren kan je namelijk niet super goed inschatten hoe alles zal zijn. Vind in het begin jouw eigen draai. Als je het na een tijdje helemaal gewend bent, zal je zien dat tegen bepaalde zaken anders aankijkt. “Goh, dit kan handiger!” of: “Deze manier van werken bevalt eigenlijk veel beter!” Kortom: wen, vind je draai en pas daar jouw werkwijze op aan.

Een duidelijke visie.
Weet goed wat je met jouw blog wilt. Wat voor blog wil je überhaupt? Waar moet de inhoud over gaan? Wat wil je uitstralen? Denk er dus goed over na welke visie je wilt; de bedoeling is dat je deze voor een langere tijd vasthoud. Met een duidelijke rode draad kom je als blog veel sterker over en ben je ook herkenbaarder voor de lezers.

Plezier en vrije tijd.
Maar nu het allerbelangrijkste: zorg dat je er plezier in hebt en dat er niet andere motieven, bijvoorbeeld het geld, mee spelen. Anders ga je met veel tegenzin de slag en dan wordt het een zware last om het dagelijks goed bij te houden. Wees er ook op voor bereid dat je waarschijnlijk een deel van je vrije tijd er voor moet opofferen. Jouw blog draait niet vanzelf.

Plaats een reactie