New York diaries: tips & tricks

Een tijdje geleden deelde ik mijn aanraders voor New York die ik had opgedaan tijdens mijn vakantie. Vandaag is het de beurt aan de handige tips en tricks voor als je naar deze geweldige stad toe gaat. Want New York is zo mooi en groot dat je er snel overdonderd van kan raken. Hoe is het leven daar? Hoe gaat het er aan toe? Deze handige tips helpen je een handje! Zo ga je, als je naar New York gaat, goed voorbereid naar het o zo leuke Big Apple.

DSC_0297

Duur versus goedkoop. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het leven in New York is niet goedkoop. Misschien heb je wel eens naar hotelprijzen gekeken en viel het je op dat je veel geld neer moet tellen voor een kamer. Dat is voor de rest van het leven in New York niet anders. Het is er duur. Punt. Dat ene paar Nikes mag dan wel stukken goedkoper zijn dan in Nederland, maar vaak moet je wel veel meer betalen voor levensbehoefte zoals eten, boodschappen en woonruimte.

 • Als je in een restaurant gaat eten, moet je rekening houden met de tips. Je moet standaard zo’n 20% extra over je rekening betalen als een service voor de medewerkers. Houd daar dus rekening mee, want zo kan het restaurantbezoekje een stuk duurder worden. Voorkom de tips door naar take-a-way tentjes gaan. Haal bijvoorbeeld een ontbijtje bij een lekkere bakkerij, lunch bij Starbucks en haal voor de avond een salade bij een saladebar. De tips gelden overigens ook voor services als een taxi.
 • Houd er rekening mee dat niet elke winkel de btw-prijs vermeld. Soms kom je bij de kassa en dan is dat ene shirtje of paar schoenen een stukje duurder dan er op het prijskaartje vermeld stond. Om te onthouden dus om verwarring te voorkomen!
 • Een bezoek aan een museum in New York kan duur zijn… maar niet als je het slim aanpakt! Veel musea hebben een regel dat je zoveel mag betalen als jij wilt. Er mag dan wel 25 dollar als richtprijs aangegeven zijn, je mag ook minder betalen als dat beter bij jouw budget past. Zo kan je zelfs voor een dollar al naar binnen. Maar let er wel op dat deze handige regel niet overal geldt! Musea hebben vaak ook dagen en bepaalde tijdstippen waarop je met veel korting naar binnen mag. Kijk voor je bezoek even op de website voor alle voorwaarden.
 • Amerika is een land van de creditcard. Veel wordt er dus met dit handige kaartje betaald. En ook als toerist kan dat handig zijn. Niet overal wordt een Europese bankpas geaccepteerd. Mits je veel contant geld op dat moment bij je hebt, kan een creditcard heel handig zijn. Deze wordt namelijk overal, van winkels tot restaurants, geaccepteerd.

DSC_0543

Het leven in New York. New York is een stad die altijd in beweging is. Het leven stopt niet als het eenmaal middenacht is geworden. New Yorkers zijn gewoon nog op straat te vinden en zelfs winkels en restaurants zijn 24 uur per dag open. Het leven in The Big Apple gaat er dus heel anders aan toe dan we in Nederland gewend zijn.

 • Aangezien New York dus altijd in beweging is, moet jij dat ook zijn. Letterlijk. New Yorkers hebben altijd haast en hebben altijd wel iets (belangrijks) te doen. Aangezien de straten druk zijn, wordt het echt niet op prijs gesteld als jij de weg ophoudt. Loop dus gewoon lekker door en stop vooral niet midden op de weg. Wil je even stoppen om bijvoorbeeld een mooie foto te maken of om je locatie te bekijken? Stap opzij en laat de rest doorlopen. Zijn zij helemaal blij.
 • Moraal van de bovenstaande alinea: ze houden niet van onnodig oponthoud. Zorg er dus voor dat je de mensen daar niet op je laat wachten. Sta je bij de metro-ingang, ga dan niet minutenlang naar je metrocard zoeken terwijl er een rij achter je staat. Kom je bij de kassa in Starbucks, doe dan niet al te moeilijk en heb je portemonnee op tijd bij de hand. Moet je je identiteitsbewijs laten zien? Heb die dan op tijd tevoorschijn gehaald. Kortom: wees snel, direct en laat anderen niet op je wachten.
 • Voordat ik naar New York ging, had ik ergens gelezen dat New Yorkers niet van small talk hebben. Want: ze hebben altijd haast, en dus geen tijd. Maar tijdens mijn vakantie merkte ik juist het tegenovergestelde op. Ja, ze hebben het druk. Maar ik zag dat ze altijd de tijd nemen om gezellig met je te praten. Of het nou in de metro, op straat, in een winkel of in een restaurant is. New Yorkers vinden het heerlijk om een gesprek aan te knopen of je ergens mee te helpen. Ze zijn zo ongelooflijk aardig en geïnteresseerd, dus spreek ze zeker aan.

DSC_0021On the road. New York is zo groot, dat je veel moet verplaatsen op een dag. Dat betekent dat er veel kilometers gemaakt zullen worden! Aangezien New York een gigantische stad is dat nooit slaapt, gaat het verkeer ook non-stop door. Nou ja, non-stop… je staat ook vaak vast in de drukke straten van New York.

 • De beste manier om de stad te verkennen is om te wandelen. Mijn advies: bekijk een wijk, of een gedeelte ervan, per dag en loop daar rond. Je kan je uren vermaken door door de straten te struinen en bij de ene na de andere hotspot te kijken.
 • Maar bij wandelen alleen red je het niet in een stad zo groot als New York. Schaf zeker een metrocard aan, je zult ‘m echt nodig hebben. Realiseer je dat de afstanden enorm kunnen zijn en dat dat niet te bewandelen is. Bespaar dus de moeite en neem lekker de metro. Je kan een kaart, voor meerdere dagen, kopen op elk metrostation. Het geld haal je er zo uit met alle metrotripjes die je gaat maken.
 • Neem liever niet de auto, of beter gezegd: een taxi. Zoals ik al eerder zei staat het verkeer vaker vast dan dat het lekker doorstroomt. Het is dus zonde als je jouw kostbare uurtjes in de file doorbrengt. In die tijd had je ook lekker door de stad kunnen lopen. Liever niet doen dus! Daar wordt je portemonnee ook nog eens vrolijk van.
 • New York wordt langzaam maar zeker steeds meer een fietsstad. Er worden meer fietspaden aangelegd en mondjesmaat zie je ook steeds meer New Yorkers al fietsend zich door de stad bewegen. Maar dit betekent nog niet dat álle New Yorkers aan het fietsverkeer gewend zijn. In het verkeer wordt er nog niet echt rekening met deze tweewielers gehouden. In New York bestaat dan ook het fenomeen ‘to get doored’. Dus: dat je met je fiets tegen een openslaande deur op knalt. Als je dus van plan bent om New York op de fiets te verkennen, let dus heel goed op. Niet iedereen houdt rekening met fietsers. Zelfs niet als je in Central Park aan het rond racen bent.

Plaats een reactie