Summer Special: vakantie in eigen land

Dus jij gaat dit jaar op vakantie in… Nederland?” Jazekers! Want ik spendeer deze zomer een aantal weken op één van de mooiste plekjes van Nederland: de Waddeneilanden. Door de jaren heen ben ik inmiddels expert geworden in het vieren van vakantie in eigen land. Ik vertel je erover.

IMG_3518

Vakantie in eigen land: je houdt ervan of je haat het. De meeste mensen zitten, volgens mij, in die laatste categorie. Ik snap ze op zich wel. Een vakantie thuis is minder ‘spannend’ en leerzaam dan het buitenland. Je doet namelijk geen ervaring met andere culturen en gewoontes op en je verkent geen plek die (totaal) anders is dan het vertrouwde Nederland. Mijn omgeving kwam vaak na de zomervakantie met exotische vakantieverhalen thuis en ik had, vergeleken met hen, niet zo’n grootste verhalen te vertellen omdat ik Nederland was gebleven.

Maar maakt dat een vakantie in eigen land écht minder leuk? Nee, absoluut niet. Daar ben ik achter gekomen. Ik ben in mijn leven al een aantal keer ‘thuis’ op vakantie geweest. Waarom? Omdat we, of beter gezegd mijn ouders, niet heel geschikt zijn om vanwege bepaalde redenen lange reizen te maken. Dus we zoeken het vaak wat dichterbij op en pakken daar lekker uit.

Omdat ik inmiddels weet hoe het is om vakantie in eigen land te vieren, deel ik graag wat tips met jullie om meer uit je Hollandse vakantie te halen. Dus als je, om wat voor reden dan ook, in Nederland blijft, kijk dan vooral even mee!

Relaxen. Je gaat meestal op vakantie om te relaxen, toch? Daar heb je niet per se een heel zonnig oord voor nodig. In eigen land kan je ook prima je verstand op 0 zetten en urenlang chillen. Ga naar het strand, lees een boek op een ligbedje of ga naar een spa. Kortom: relax!

Uitstapjes. Maak veel uitstapjes naar mooie plekken, musea of andere bezienswaardigheden. Nederland heeft genoeg moois te bieden, dus maak daar tijdens jouw vakantie ook zeker gebruik van. Met veel uitstapjes op de agenda hoef jij je zeker niet te vervelen tijdens jouw Hollandse vakantie.

Citytrip. Ga eens wat steden van Nederland bij langs! Ikzelf ben bijvoorbeeld heel erg fan van Maastricht. Deze stad voelt voor mij ook een beetje ‘buitenlands’ aan, omdat het er heel anders uitziet dan waar ik zelf woon (Drenthe versus Limburg). Dus tip: ga naar uithoeken van Nederland waar je zelf niet zo vaak en snel komt. Dan voelt het toch dat je ‘ergens anders’ bent.

FOOD. Het absolute vakantiegevoel voor mij: lekker vaak uiteten en op een terrasje zitten. Zonnetje erbij, lekker eten op tafel en urenlange gezelligheid: heerlijk! Ga tijdens je vakantie uitgebreid tafelen. Dat kan je natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt: eet in een restaurant of houd een gezellige BBQ!

Waardeer. Als je eenmaal op vakantie in eigen land bent, begin je Nederland meer te waarderen. Echt waar. Kijk daarom eens met andere ogen naar ons kikkerlandje en sta daar ook open voor. Als ik die mooie en leuke plekjes van Nederland bezoek en bekijk, denk ik altijd: “Verdomd, wat ben je eigenlijk mooi!”

Plaats een reactie