The New York Diaries: aanraders

Als je zou vragen om New York in één woord te moeten beschrijven, zal ik zeggen: ge-wel-dig. Een week lang heb ik deze fantastische stad leren kennen en beetje bij beetje werd ik meer verliefd. Er is altijd genoeg te doen, winkels en restaurants zijn haast altijd open en de mensen zijn zo verschrikkelijk aardig. Maar in een stad, zo geweldig als New York, waar van alles te beleven is, wat moet je nou per se gedaan of gezien hebben? De echt toeristische trekpleisters, zoals Times Square en Fifth Avenue, moeten natuurlijk al op je to-do-lijstje staan. Maar wat is er verder aan te raden? Ik help je een handje! Kijk maar mee naar mijn aanraders van The Big Apple.

DSC_0163

Fietstour. Als je in New York bent, moet je absoluut een fietstour doen. Het is zoveel leuker om de stad op de fiets te ontdekken terwijl een ervaren gids over de bijzondere plekken vertelt. Zo leer je de stad pas écht kennen. Reserveer er eentje voor vertrek of regel er een op bestemming. Ik fietste samen met een Nederlandse gids van Bajabikes door Central Park, een hele leuke plek om op de fiets te ontdekken natuurlijk. Fietstours door Brooklyn worden verder ook heel erg aangeraden.

DSC_0682

Musea bezoeken. In New York stikt het van de musea. Je zou je dus al kunnen vermaken door alleen al van het ene naar het andere museum te hoppen. In mijn week in New York had ik vooral twee favoriete museum ontdekt: The Met (met de wel bekende “steps”!) en Guggenheim. Deze twee zijn wat mij betreft echt een must-see, en boven alles super mooi en interessant. Het Guggenheim wordt geroemd om de abstracte kunst (het gebouw alleen al!) en in The Met raak je simpelweg niet uitgekeken omdat er zoveel te doen is. Zoveel dat je in één dag tijd lang niet alles kan zien. Bedenk van te voren dus goed naar welke “zaal” je heen wilt!

DSC_0493

Shoppen in Soho en Greenwich Village. New York is natuurlijk een gigantisch goeie plek om keihard te shoppen. Er is een ander aanbod en de spullen zijn vaak ook goedkoper, vergeleken met de euro. Fifth Avenue en Times Square zijn gevuld met honderden winkels en daar komen dan ook hordes toeristen op af. Ikzelf vond het daarom iets plezieriger om te winkelen in Soho en Greenwich Village. Hier is het ietsjes minder druk en het is er bovendien veel liefelijker, gezelliger en minder toeristisch. Bovendien is het een goede kans om door deze twee buurten rond te wandelen en de sfeer op te snuiven. Loop bijvoorbeeld tussen het shoppen door langs Carrie’s huis, stop even bij het schattige Bleecker Street om alle winkels van Marc Jacobs binnen te lopen en schuif aan bij een van de leuke restaurants die er zitten. Deze buurten waren absoluut mijn favoriet en het voelde soms als een klein dorpje in een gigantisch stad aan. Leuk!

DSC_0297

Wandelen, wandelen en wandelen. Naast het fietsen is wandelen ook de perfecte manier om de stad te ontdekken. Neem dus goeie schoenen mee als je naar New York gaat, want er gaan veel kilometers gemaakt worden. Mijn aanraders voor leuke wandelingen? Ga sowieso naar Brooklyn en loop daar weer terug naar Manhattan over de Brooklyn Bridge. Ontdek ook zeker The High Line, een park op een oude spoorlijn, te voet en loop dan ook meteen het leuke Chelsea Market binnen. En verder? Schaf het 100% New York boekje aan. Echt waar. In dit boekje staan een handjevol leuke wandelingen door verschillende buurten opgesteld die je volop inspiratie geven.

DSC_0354

Ground Zero. Als je in New York bent, kan een bezoek aan Ground Zero en het bijhorende 9/11 memorial écht niet ontbreken. Niet alleen is het een prachtige en respectvolle plek om de aanslagen te herdenken en om er bij stil te staan, het is ook een plek waar de liefde van New Yorkers voor hun stad pas echt voelbaar wordt. Pas als je hier bent geweest, weet je hoe belangrijk de stad New York voor haar inwoners is, kom je er achter wat voor grote impact 9/11 op de stad heeft gehad en begin je zelf ook steeds meer van New York te houden.

DSC_0237

Top of the Rock. Je moet er wat dollars voor over hebben, maar dan heb je wel een uitzicht waar je U tegen zegt. Ga tijdens je New York-trip echt naar Rockefeller Center om op het observatiedek, Top of the Rock, naar de stad te kijken. En dat van honderden meters hoog. Voor mensen met hoogtevrees misschien niet zo’n favoriete bezigheid, maar het fenomenale uitzicht maakt echt alles goed. Beloofd.

DSC_0714

Relaxen in Central Park. In een stad als New York wil je natuurlijk van alles doen en zien. Vervolgens ren je van de ene naar de andere leuke plek en beweeg je je als een soort “topsporter” door de stad. Maar plan, als het enigszins kan, ook wat tijd in voor een middagje chillen in Central Park. Echte New Yorkers komen hier zelf ook om even de drukte te ontvluchten en tussen al het groen tot rust te komen. In Central Park zie je dus goed met eigen ogen hoe het leven in New York er aan toe gaat. Ga bijvoorbeeld midden op een grasveldje picknicken, bekijk een sportwedstrijd, struin rond, hang bij mooie fonteinen of relax met een goed boek op een van de vele bankjes. Gewoon, voor een paar uurtjes, en zie wie er allemaal voorbij lopen en wat er allemaal gebeurd.

DSC_0534

Amerikaans eten. Je kan van alles in New York doen. Shoppen, wandelen… en eten! Heel goed eten zelfs, ook al kan het soms erg prijzig zijn. Op elke straathoek is wel een leuk restaurantje, lunchroom of zelfs foodtruck te vinden. Om aan de echte “New Yorkse experience” mee te doen, moet je echt de Amerikaanse eetwereld induiken. Neem bijvoorbeeld pancakes bij het ontbijt, haal een hotdog voor onderweg, geniet van een cupcake bij het beroemde Magnolia Bakery, eet in een typische diner… smikkel van echte Amerikaanse hamburgers en fries bij Five Guys of Shake Shack… Kortom: er is van alles mogelijk! Enne, vergeet de pretzels en de vele drankjes bij Starbucks niet!

Plaats een reactie