How-to: goede sportschoenen kopen

Sporten is belangrijk, maar daarbij goed schoeisel dragen is net zo belangrijk om nare blessures en akelige pijntjes te voorkomen. Investeer dus in een goede sportschoenen. En bij die koop helpen wij jou een handje door je te vertellen waar je bij de aanschaf op moet letten.

pexels-photo

Weet wat je wilt. Weet voordat je naar een sportzaak gaat wat je zoekt in een sportschoen. Waar wil je de schoenen voor gebruiken? Voor hardlopen bijvoorbeeld? En ook belangrijk: waar ga je de schoenen gebruiken? Een sportschoen kan namelijk verschillen qua binnen- en buitengebruik. Zo is een schoen voor bijvoorbeeld in het bos en zandpaden qua profiel heel anders dan een schoen voor op het asfalt.

Bezuinig niet. Bezuinig absoluut niet op goede sportschoenen. Houd er rekening mee dat sportschoenen nou eenmaal duur zijn en dat je er een flinke duit voor moet neerleggen. Kies dus niet een kwalitatief minder paar schoenen omdat deze goedkoper zijn. Liever iets meer geld kwijt aan goede schoenen dan dat je last krijgt van je voeten en dat je over een tijdje weer een nieuw paar moet.

Vraag advies. Schroom niet en vraag altijd advies in de winkel. Ga het liefst ook naar een sportspeciaalzaak, zoals Run2Day, waar ze het personeel er echt verstand van heeft en je graag bij jouw koop helpt. Vaak voeren deze sportzaken ook speciale metingen uit om er achter te komen welke schoen het beste bij jou past.

Pas altijd. Bestel liever geen schoenen online, maar pas ze altijd in een winkel. Zo weet je precies welk paar wel of niet lekker zit.

Ga voor kwaliteit. Ga liever voor een goed merk, zoals Nike en Asics, dan een wat onbekend, goedkoper sportmerk. Kwalitatief goede schoenen gaan A. langer mee en B. zitten fijner waardoor het sporten ook plezieriger wordt.

Koop liever iets te groot dan te klein. Voeten zetten gedurende dag wat op en dit gebeurt vooral tijdens het sporten. Koop jouw toekomstige sportschoenen dus zeker niet te klein. Hardloopschoenen koop je bijvoorbeeld vaak een maatje groter zodat je voeten genoeg ruimte hebben om te kunnen uitzetten. En nog een tip: ga pas aan het eind van de dag sportschoenen kopen. Dan zijn je voeten namelijk door het vocht op zijn ‘grootst’.

Let op de bouw van de voet. Ieder mens is anders en zo verschilt de voet ook. De ene voet is dezelfde niet. Weet dus goed wat jouw voet precies nodig heeft. Gaat jouw voet een beetje naar binnen staan als je loopt? Of gaat ‘ie dan juist naar buiten of blijft de voet gewoon in normale positie staan? Met deze zaken moet je rekening houden als je nieuwe sportschoenen aanschaft. De ene voet heeft namelijk wat meer ondersteuning nodig dan de ander. Vraag in de winkel naar een meting of analyse om te zien welke sportschoen het beste bij jouw stand van de voeten past.

Plaats een reactie