Wanneer in kleding investeren?

Nepleer versus echt leer? Primark versus Filippa K? Kleding is er in iedere soort en maat, en ook met een verschillend prijskaartje er aan. De laatste tijd is er de trend gaande dat men steeds meer in hun garderobe willen investeren. Hoe? Ik vertel je erover.

clothes-166848_1280

In kleding investeren: het klinkt eigenlijk beetje gek. Je investeert in huizen, ontroerend goed of in een bedrijf. Maar óók in de fashionwereld is het mogelijk. Wat ik op internet en in mijn omgeving de laatste tijd merk, is dat men steeds vaker op zoek gaat naar betere kwalitatieve kleding waar een wat hoger prijsje tegenover staat. De voordelen hiervan? Het kwalitatieve kledingstuk gaat langer mee, ziet, blijft langer mooi en ziet er vaak ook wat beter en vakkundiger uit. Maar tegenover deze voordelen staat dus één nadeel: het prijskaartje. Voor dat ene ‘goede’ shirtje van zestig euro zou je bij de H&M van datzelfde budget wel vier nieuwe shirtjes kunnen kopen.

Het is aan jou de vraag wat jij meer waard vindt. Een volle kledingkast met veel keuzes van een wat goedkoper budget of een wat kleinere inhoud met kwalitatieve kledingstukken. Ik ga jou niet vertellen wat beter is. Beide heeft zijn voor- en nadelen. Welke voordelen jij zwaarder vindt wegen, moet jij voor jezelf bepalen. Ikzelf neig tegenwoordig steeds vaker naar dat laatste. Ik baalde iedere keer als mijn jurkje van amper een paar euro na een keer dragen ‘lubberde’ en de naden los lieten. Daarom koos ik steeds vaker voor kwaliteit. Ook al is dat soms wat lastiger van een studenten budget, maar onmogelijk is het niet. Hoe? Ik deel de vijf, zelf bedachte, lijfregels van fashion investment.

Kwaliteit boven kwantiteit. Dé regel bij het investeren in kleding is dat kwaliteit altijd boven kwantiteit gaat. Je kan van, pak en beet, zestig euro één kwalitatief stuk kopen, maar ook vier à vijf budget items. Dit moet je er wel voor over hebben: je kast zal minder vol zijn. Maar de kledingstukken gaan wel langer mee en je moet dus minder vaak bepaalde items vervangen.

Weet wat jouw stijl is. Als je nog erg jong bent, is het lastig om te weten wat jouw stijl precies is. Mijn advies: experimenteer lekker bij Primark en H&M! Als je naar mate je ouder wordt, steeds beter weet welke kleding wel en niet bij je past, kan je er over nadenken om te investeren in kledingstukken. Het zou namelijk zonde zijn als je een dure jurk koop, om er vervolgens achter te komen dat het toch niet helemaal jouw ding is.

Key pieces en basics. Je hebt basics en trenditems. De trenditems komen en gaan, de basics blijven tijdloos en zijn vaak de belangrijkste items in iemands garderobe: de zogenoemde key pieces. Vaak maken of breken zij jouw outfit. Probeer juist in die basics en key pieces te investeren. Een tijdloze little black dress, zakelijke blazer of een mooie trenchcoat bijvoorbeeld. De trendy items die over een tijdje niet meer in zijn, kan je dan juist wat goedkoper houden.

Sale shopping. De sale is het ideale moment om te investeren. De duurdere items gaan vaak met veel korting de deur uit waardoor dat ene basic shirtje of jasje toch net een stukje ‘portemonnee vriendelijker’ is. Spaar dus wat geld voordat de sale begint en sla vervolgens in de uitverkoop je slag.

Denk na. Nu ikzelf iets vaker een kwalitatief beter item koop, denk ik voor deze aanschaf eerst goed na. Wat vind ik van de prijs? Ga ik het echt dragen? Staat het mij? Het gebeurt mij niet snel dat ik in een impulsieve bui een duur item koop, iets wat ik bij goedkopere fashion wel vaak deed. Investeren laat je bewuster nadenken over jouw keuzes. Doe dat voor een aankoop dus ook.

 

Plaats een reactie