De beste oventips

Altijd verbrande muffins (of vingers!) of problemen met baktijd of recepten namaken? Lees dan snel verder! Vandaag delen we namelijk onze beste oventips… Super eenvoudig, maar heel effectief. Try it yourself!

  • Satéprikkers zijn je beste vriend: Geen idee of je muffins of cake gaar zijn? Prik er dan met een satéprikker in! Komt de prikker schoon uit je baksel? Dan zijn ze klaar en kun je ze uit de oven halen. Komt de prikker toch niet helemaal schoon terug? Laat je baksels dan nog even staan en probeer vijf tot tien minuten later nog eens.
  • Veilig met foliepapier: Bang dat je lekkere ovengerecht verbrand in de laatste vijf minuten, maar is het nog te vroeg om het al uit de oven te halen? Vrees niet, maar pak een flink stuk foliepapier erbij en bedek je gerecht goed. Op deze manier kan het bakken/garen doorgaan, maar is de kans tot verbranden een stuk kleiner. Deze truck werkt altijd en is perfect voor de laatste vijf bak minuten.
  • Plaats in de oven: Nieuw gerecht proberen waar je niet erg bekend mee bent? Plaats je schaal dan niet boven in de oven! Kansen zijn dat het zo sneller mis gaat en je gerecht aangebrand uit de oven komt. Wees verstandig en houd de middelste stand aan of in sommige gevallen zelfs de onderste. Verbranden gebeurd snel, maar op deze manier heb je toch meer kans tot succes!
  • Multi-task: Meerdere ovengerechten tegelijk maken? Waarom ook niet! Wees slim en plan je gerechten/baksels om elkaar heen. Zet bijvoorbeeld één op het onderste rek en een ander op de bovenste. Op die manier bespaar je baktijd en kun je bijvoorbeeld een heerlijke kerstmaaltijd maken+kerstkoekjes.
  • Laat de oven dicht: Als het echt niet nodig is, open de oven dan ook niet. Op deze manier verlies je warmte en bij sommige recepten gaat het zelfs helemaal de mist in als je de oven opent (en zakt het bijvoorbeeld in). Vertrouw op je zintuigen en open pas als het echt nodig is.
  • Neem de tijd: Wees niet te haastig en neem de tijd om je oven voor te verwarmen. Het is belangrijk dat je oven op de juiste temperatuur is, zodat je de baktijd goed kunt inschatten. Haal je gerecht of baksel ook niet meteen uit de oven als de wekker gaat, maar laat het nog vijf minuten in de oven staan met de stekker er al uit (let op: dit kun je niet bij alle gerechten doen!). Doe dit bijvoorbeeld om je koekjes nog lekker na te laten bakken en af te laten koelen (hard worden).

Plaats een reactie