Zweedse kaneelbroodjes

De bekende cinnamon buns gaan als warme broodjes (HA!) over de toonbank. En dan vooral over Zweede toonbanken, want daar eten ze graag bij de koffie zo’n zoet kaneelbroodje. Terwijl dit heerlijke recept online komt, zit ik net in Stockholm (wellicht ook aan zo’n broodje!). Dus een recept kan niet ontbreken. Lees snel verder!

800px-Cinnamon_roll_buns_fresh_from_the_oven,_March_2010

Wat heb je nodig?

  • 150 ml bruine basterd suiker
  • 175 ml melk
  • 125 ml boter
  • 50 ml gesmolten boter
  • 1 à 2 theelepels kaneel
  • 500 ml bloem
  • 2 eetlepels suiker
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 125 ml poedersuiker
  • 1 eetlepel water
  • halve theelepel vanille extract

Wat moet je doen?

Verwarm de oven alvast voor op 220 graden. Meng daarna de bruine suiker met de gesmolten boter. Dit wordt de vulling voor de Zweedse kaneelbroodjes.Daarna pak de bloem, suiker, bakpoeder en zout bij elkaar en meng je dit in een aparte kom goed door. Voeg vervolgens ook beetje bij beetje de overige boter aan toe. Tot slot doe je ook de melk hier in één keer bij. En mengen maar! Het is de bedoeling dat het een plakkerig mengsel wordt.

Nu ga je het deeg rollen. Vind een plekje op het aanrecht en doe hier wat bloem op zodat het deeg niet blijft plakken. Rol het deeg goed uit tot een grote lap. Besmeer dit met het mengsel van bruine suiker en gesmolten boter. Nu rol de lap weer op en maak je de zijkanten goed dicht. Deze rol snijd je vervolgens in kleine, gelijke stukken.

Doe de Zweedse kaneelbroodjes in de oven voor zo’n 15 tot 20 minuten. Ze kunnen uit de oven als ze gaar zijn en een mooie goudbruine kleur hebben. Zodra je ze uit de oven hebt gehaald, laat je ze even afkoelen. Ondertussen maak je de icing door de poedersuiker, water en het vanille extract met elkaar te mengen. Als de broodjes genoeg zijn afgekoeld, kan je de icing er bovenop doen.

En eet smakelijk maar! De Zweedse kaneelbroodjes zijn perfect bij een koffiebreak of als late night snack.

Plaats een reactie