To do: bootcamp

Hup, kom van de bank af! Het koude en het regenachtige weer moet je niet weerhouden om te gaan sporten. Of om beter gezegd: te bootcampen! Dé sport van dit moment om je gehele lichaam te trainen. Vandaag vertellen we je erover!

Wat is het?
Bootcampen: een manier van trainen dat overgewaaid is uit de VS en Engeland. Nadat het daar razend populair was (en is), werd Nederland ook steeds bekender met het fenomeen ‘bootcampen’. Deze sport heeft zijn naam te danken aan een trainingsmethode die jaren terug door het Amerikaanse leger werd gebruikt. Soldaten volgden in een korte tijd een zware training waarin van alles aan bod kwam. En daar draait het om bij bootcamp: veel diverse oefeningen waardoor je tijdens een sessie je gehele lichaam traint. Bootcamp staat er daarom om bekend dat het best zwaar kan zijn. Daar komt nog eens bij dat het vaak buiten, in weer en wind, gehouden wordt.

Wat doe je?
Het komt er dus op neer dat je in een korte tijd veel verschillende en intensieve oefeningen doet. Hierbij maak je veelal gebruik van je eigen lichaamsgewicht en van de (buiten)omgeving waarin je traint: denk aan bankjes en trappen die dan in de buurt te vinden zijn. Bij bootcamp wordt cardio en kracht gecombineerd en wissel je dus hardlopen af met oefeningen. Wat er dan zoal aan bod komt? Squats, push-ups, planking, burpees, sit-ups en jumping jacks bijvoorbeeld. Alle oefeningen worden in een hoog tempo gedaan (interval) waarbij van rust weinig sprake is. Je bent in een bootcampsessie dus constant bezig. Het is daardoor een echte uitdaging om het zo goed mogelijk vol te houden en de oefeningen zo snel en zo vaak mogelijk te doen.

Waarom doen?
Bootcamp is kort gezegd dus heel divers: je traint en doet van alles, terwijl je bij andere sporten vaak maar een bepaalde spiergroep(en) traint. Het is dus een perfecte manier om af te vallen, meer conditie te krijgen of om er fitter en strakker uit te zien. Bovendien wordt bootcamp vaak in teamverband gehouden waardoor de workouts minder zwaar voelen (echt!) en het ook leuker maken. Zoek je nog een effectieve manier om te sporten? En houd je van een uitdaging? Dan moet je zeker een keer gaan bootcampen. Je vindt het vast leuk!


 

Plaats een reactie