Van 0 tot 5 km: I did it! #3

Precies een week geleden liep ik over de finish van mijn allereerste hardloopwedstrijd. Ja, je leest het goed: ik heb de eindstreep gehaald! Vandaag deel ik mijn ervaringen en dan komt er hierbij ook een einde aan deze ‘Van 0 tot 5 km’ blogreeks.

140H-2

Stik zenuwachtig was ik de eerste paar uur voor de daadwerkelijke start. Al vroeg in de ochtend liep ik te ijsberen en maakte ik rare sprongetjes, dankzij de energie die door mijn lichaam gierde. Maar tegelijkertijd voelde ik mij ook een beetje onzeker. Want een paar dagen, of zelfs een paar weken, voor de daadwerkelijke dag speelde de gedachte om niet meer mee te doen rond in mijn hoofd. Want zou ik het wel kunnen? Zou ik het volhouden? En wat als de rest veel beter is dan ik?

Toch ging er een knop om. Ik moest en zal dit doen! Ik had mij immers niet voor niets ingeschreven. Het zou zonde van het inschrijfgeld zijn, eeuwige Nederlandse krent dat ik ben. Dus daar stond ik dan: in het startvak een beetje heen en weer te hupsen. Ik voelde mij eerst wat ongemakkelijk. Want hoe werkt dit allemaal precies? Ik had echt geen flauw idee. Maar toen was het startschot opeens daar en was er geen weg terug.

De eerste twee kilometers van de wedstrijd gingen verbazingwekkend goed. Was dat de adrenaline waar ze het altijd over hebben? Maar daarna werd het toch wat moeilijker. Uiteindelijk heb ik met wat stukjes wandelen de finish gehaald. Wat was ik blij dat ik die eindstreep steeds een stukje dichterbij zag komen. En wat een heerlijk gevoel gaf het toen ik eindelijk de finish had bereikt! Een medaille om mijn nek versterkte dat gevoel al helemaal. Dat ik af en toe moest wandelen en dat ik niet super snel was, maakte mij al snel niets meer uit. I did it!

Die twijfels en onzekerheid waren achteraf gezien nergens voor nodig. Het gevoel dat je na een wedstrijd krijgt, kan nergens tegen op. Dit smaakt naar meer: op naar de volgende wedstrijd! Voor meer beginnende hardlopers nog wat tips voor hun allereerste wedstrijd:

 • Goede voorbereiding
  Wees goed voorbereid op je wedstrijd. Hiermee bedoel ik niet alleen je conditie en het hardlopen. Nee, zorg er ook voor dat je ‘uitrusting’ helemaal klaar is. Haal op tijd je startpakket op en leg je outfit en overige spullen op tijd klaar.
 • Go with the flow
  Als beginneling in deze hardloopwereld had ik geen flauw idee hoe zo’n wedstrijd precies verloopt. En ik als eeuwige planner vond dat best wel eng. Maar het beste advies is om het toch allemaal over je heen te laten komen. Het wijst zichzelf. Daar ben ik na mijn eerste wedstrijd wel achter gekomen.
 • Loop voor jezelf
  Trek je niets aan van anderen. Maak je niet druk als de rest sneller is en je vervolgens wordt ingehaald. Houd in je achterhoofd dat je dit voor jezelf doet en voor niemand anders.
 • Just do it!
  Wil je aan een wedstrijd meedoen maar weet je niet helemaal zeker of je er klaar voor bent? Gewoon doen! Zoals je al las, had ik van te voren ook de nodige twijfels. Toch ben ik super blij dat ik het alsnog heb gedaan. Just do it!

Plaats een reactie