Hoeveel werkende mensen zijn er in Nederland?

Nederland is een land van hardwerkende mensen, en dat blijkt wel uit de laatste cijfers. Maar wie zijn deze werkende mensen, hoeveel zijn het er precies, en wat kunnen we verder leren over de beroepsbevolking? Laten we de feiten en cijfers van 2024 eens op een rijtje zetten.

Hoeveel werkende mensen zijn er in Nederland in 2024?

Volgens het CBS waren er in 2024 maar liefst 9,8 miljoen mensen in Nederland die betaald werk verrichten. Dit betekent dat 73,1% van de bevolking tussen de 15 en 75 jaar een baan heeft. Een indrukwekkend percentage, dat laat zien hoe belangrijk werk is in het dagelijks leven van veel Nederlanders. Of je nu achter een bureau zit, in een fabriek werkt, of als zelfstandige aan de slag bent, werkende mensen vormen een groot deel van onze samenleving.

Is het ‘werkende’ of ‘werkenden’?

Een klein taalkundig vraagje: is het nu ‘werkende’ of ‘werkenden’? In het Nederlands wordt ‘werkende’ gebruikt als bijvoeglijk naamwoord, zoals in ‘werkende mensen’. Het woord ‘werkenden’ is daarentegen een zelfstandig naamwoord en verwijst naar de groep mensen die daadwerkelijk werken. Dus, afhankelijk van hoe je het gebruikt, kies je het juiste woord!

Welke mensen behoren tot de beroepsbevolking?

De beroepsbevolking is een term die vaak wordt gebruikt als we het hebben over wie er nu eigenlijk ‘werkt’. In Nederland bestaat de beroepsbevolking uit mensen tussen de 15 en 75 jaar die:

  • Betaald werk hebben, de werkzame beroepsbevolking.
  • Geen betaald werk hebben, maar wel actief op zoek zijn naar werk en direct beschikbaar zijn, de werkloze beroepsbevolking.

Deze definitie geldt voor mensen die in Nederland wonen (en dus niet voor mensen in instellingen). Het aantal mensen dat in de beroepsbevolking zit, geeft een goed beeld van hoeveel mensen er actief zijn in de werkwereld.

Hoeveel mensen zijn hoog opgeleid?

In Nederland is een steeds groter deel van de werkzame bevolking hoogopgeleid. In het derde kwartaal van 2024 had maar liefst 45,5% van de werkzame beroepsbevolking een hbo- of wo-opleiding afgerond volgens het CBS. Dat toont aan dat steeds meer mensen in Nederland kiezen voor een hogere opleiding om zich voor te bereiden op de uitdagingen van de arbeidsmarkt. Of je nu kiest voor techniek, zorg, of een ander vakgebied – hoogopgeleiden zijn goed vertegenwoordigd in de werkende maatschappij.

Wat is de beroepsgeschikte bevolking?

Naast de beroepsbevolking, is er ook een andere groep die belangrijk is: de beroepsgeschikte bevolking. Deze groep bestaat uit iedereen die in Nederland woont en voldoet aan een aantal voorwaarden:

  • Ze zijn 15 jaar of ouder.
  • Ze verblijven niet in een instelling.
  • Ze zijn niet arbeidsongeschikt.
  • Ze zijn niet met pensioen.

Deze groep is vaak groter dan de beroepsbevolking, omdat niet iedereen die geschikt is voor werk ook daadwerkelijk werk heeft of zoekt. Toch biedt het inzicht in de potentie van de arbeidsmarkt.

Conclusie

De werkende mensen in Nederland vormen een diverse en dynamische groep. Van de 9,8 miljoen werkenden in 2024 tot het groeiende aantal hoogopgeleiden, de cijfers laten zien hoe de arbeidsmarkt zich blijft ontwikkelen. Of je nu deel uitmaakt van de beroepsbevolking, de beroepsgeschikte bevolking, of ergens daar tussenin, het is duidelijk: werk speelt een centrale rol in het leven van de meeste Nederlanders.

Plaats een reactie