Wat zijn de vereisten om een publieke laadpaal aan te vragen?

Het aantal elektrische voertuigen neemt elk jaar toe. Vanaf 2035 mogen er in de EU enkel nog emissievrije auto’s verkocht worden, waardoor deze groei exponentieel is. Hierdoor neemt ook de behoefte aan publieke laadinfrastructuur toe. Wanneer het aantal oplaadpunten in Amersfoort niet meegroeit met de behoefte is er in de toekomst een tekort te verwachten aan het aantal laadpalen. Wacht daarom dan ook niet te lang met het aanvragen van een publieke laadpaal bij u in de omgeving. Welke vereisten daarbij komen kijken, dat bespreken we in dit artikel.

Locatie en ruimtelijke planning

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van de aanvraag is de locatie. De gekozen locatie moet aan verschillende criteria voldoen. Zo moet de locatie openbaar zijn, mag er niet al een andere laadpaal in de buurt zijn (binnen 300 meter) en is een locatie soms van tevoren al vastgesteld binnen een gemeente.

Vereisten voor de aanvrager

U als aanvrager dient ook aan een aantal vereisten te voldoen. De vereisten kunnen iets afwijken per gemeente, maar over het algemeen geldt:

  • Er is geen mogelijkheid om een laadpaal te plaatsen op eigen terrein.
  • U kunt een aankoopbewijs of leasecontract overleggen van uw elektrisch voertuig.
  • U woont of werkt in de gemeente waar u de laadpaal aanvraagt.

Samenwerking tussen gemeente en exploitant

Het aanvragen van een openbare laadpaal via de gemeente vraagt een goede samenwerking tussen de gemeente en de exploitant. Dutch Charge werkt bijvoorbeeld met veel gemeenten samen om kosteloos laadpalen te plaatsen. Nog gemakkelijker kan niet. U vraagt de laadpaal aan via de website van Dutch Charge en wij regelen alles met de gemeente.

Is er een vergunning nodig voor het aanvragen van een laadpaal?

Wanneer u een publieke laadpaal aan wil vragen hoeft u geen rekening te houden met het aanvragen van vergunningen. De gemeente bekijkt of het mogelijk is om een laadpaal te plaatsen op de plek die u heeft aangevraagd. 

Ook een openbare laadpaal aanvragen?

Wanneer u een openbare laadpaal wil aanvragen kan dit via een aanbieder zoals Dutch Charge. Zij nemen de aanvraag voor u uit handen. Weten of uw gemeente samenwerkt met Dutch Charge? Bekijk de website van uw gemeente en wie weet heeft u binnen aanzienlijke tijd een openbare laadpaal in de buurt.

Plaats een reactie