Review: Nikon D3200 + 18-55 mm lens

Ik ben nu een tijdje in bezit van de spiegelreflexcamera Nikon D3200 en heb er inmiddels al aardig wat tijd mee gespendeerd. Daarom: tijd voor een review! Wat zijn de pluspunten? Wat zijn de functies? En is het een aanrader?


De foto’s in dit artikel zijn gemaakt met de D3200.

De Nikon D3200 is de opvolger, of zelfs vervanger, van de D3100-versie, een camera die in Europa enorm goed verkocht wegens de goede kwaliteit. De Nikon D3200 wordt gezien als een goed instapmodel onder de spiegelreflexcamera’s. Perfect dus als je van fotograferen houdt en er meer over wilt weten, maar je er nog niet veel ervaring mee hebt. Daarom is de D3200 vooral geschikt voor beginnende fotografen en liefhebbers van mooie foto’s. Daar betaal je ook een fijn prijsje voor: deze camera is er eentje in de meest betaalbare categorie van spiegelreflexcamera’s. Nikon zelf over de D3200:

Deze spiegelreflexcamera is voorzien van een CMOS-sensor van 24,2 megapixel en Nikon´s krachtige EXPEED 3-beeldverwerkingsengine en biedt voortreffelijke foto´s en Full HD D-films. Met Nikon’s hulpstand kan je gemakkelijk aan de slag gaan, omdat deze je laat zien hoe je in enkele eenvoudige stappen schitterende resultaten kunt bereiken. Voorbeeldafbeeldingen en duidelijke instructies waarborgen dat je de kwalitatief hoogstaande foto’s en films maakt die je altijd al wilde maken. De D3200 biedt een fantastische manier om het leven vast te leggen met rijke details. Je kan de beelden zelfs direct vanaf de camera naar een smartapparaat verzenden, zodat je foto’s en films onmiddellijk kunt delen.

Gebruiksvriendelijk
Gebruiksvriendelijk is ‘ie zeker. Zonder al te veel kennis van fotograferen en camera’s kan je al gemakkelijk uit de voeten met dit toestel. Wel is het aangeraden om van te voren erin te verdiepen zodat je weet waar alle knoppen en functies voor dienen. Want als beginneling kunnen al die mogelijkheden nogal overweldigend zijn (dat had ik tenminste). Daarna kan je al snel aan de slag.

De Nikon D3200 bevat een aantal vooraf ingestelde programma’s die je bij het fotograferen kan gebruiken. Denk aan een portretfunctie of eentje speciaal voor een close-up. Naast deze ingestelde programma’s kan je natuurlijk zelf ook in het menu de instellingen bepalen. Zo kan je er dus voor kiezen om automatisch te fotografen (wel zo gemakkelijk voor beginnelingen) of om het handmatig in te stellen, iets wat vooral geschikt is als je iets meer ervaring hebt (ontwikkeld).

DSC_0103

De camera ligt bij het gebruik heel gemakkelijk en fijn in de hand en de knoppen zijn zonder moeilijkheden goed te bedienen. Ik merk dat deze D3200 vooral hele mooie foto’s maakt in het buitenlicht. Buiten schijnt natuurlijk het meest natuurlijke licht en daar reageert deze camera heel goed op, vaak net zoals alle andere camera’s. Binnen heeft ‘ie wat meer moeite en moet je een goed plekje vinden waar genoeg zonlicht is om scherpe foto’s te maken en waarbij de kleuren goed overkomen. Gelukkig kunnen handige bewerkingsprograms’s achteraf helpen, maar binnen maakt ‘ie dus niet altijd even mooie en scherpe foto’s, mits je goed licht vindt. Buiten laat de D3200 dus vooral echt zijn kwaliteiten zien!

Scherpte
Je kan de Nikon D3200 los als ‘body’ kopen, maar vaak krijg je er een standaard lens bij: de 18-55 mm VR lens. Deze is, net zoals de camera zelf, basic. Prima om bijvoorbeeld mooie landschap- of portretfoto’s te maken. Maar voor échte close-ups (bijvoorbeeld van kleine letters en tekens op producten) is ‘ie niet zo geschikt. Je merkt dan dat de lens moeilijk scherp stelt en focust of weigert dit soms helemaal. Voor gedetailleerde close-ups heb je toch een ander soort lens nodig die wel van heel dichtbij kan fotograferen. Maar gelukkig kan je de D3200 als body uitbreiden door meerdere lenzen aan te schaffen. Je kan dus door de uitbreidingsmogelijkheden veel kanten op.

DSC_0422Een close-up foto binnen gemaakt. Zie je her en der de onscherpe letters (vooral aan de zijkanten)?

Instapmodel
In het algemeen maakt deze Nikon camera goede en mooie foto’s die super scherp zijn. Als je bij de het fotograferen inzoomt op een foto, zie je hoe gedetailleerd hij is. Daarnaast brengt hij de kleuren ook heel goed weer. Het bovengenoemde maakt de D3200 een hartstikke goed instapmodel voor beginnende fotografen die kennis willen maken met hun eerste spiegelreflexcamera en méér willen dan alleen maar een foto van een digitale camera of eentje met een mobiel. Want mooie kiekjes maken kan ‘ie zeker!

DSC_0425

 

 

 

 

 

Plaats een reactie