Recensie: On Life – Anna Nooshin

Vorig jaar bracht internetsensatie Anna Nooshin haar allereerste boek, On Top, op de markt. Nu breidt ze haar lijstje met bestsellers met een nieuw exemplaar uit. In haar nieuwe boek On Life gaat Anna in gesprek met de belangrijke mensen om haar heen en werpt ze een blik op haar leven. Lifestyle Journal las het boek en schreef er een recensie over. Wat vinden wij van haar tweede boek?

On Life Anna Nooshin

Het “leven” dus. Daar gaat, zoals de titel al suggereert, On Life over. Het klinkt misschien ietwat zweverig, biecht Anna in haar allereerste alinea al op. Maar ze belooft dat het alles behalve dat zou zijn. In On Life komen haar favoriete mensen die dicht bij haar staan aan het woord. Van haar moeder tot BBF’s en van haar zus tot haar vriend: samen werpen ze een blik op onderwerpen als liefde, reizen en stijl met als doel om jou, beste lezer, een flinke dosis inspiratie te bezorgen.

Dat klonk goed in de oren en ik was daarom heel benieuwd naar haar verhaal. Haar eerste boek On Top heb ik met plezier op een warme zomerdag in de hangmat in een ruk uitgelezen. Ik verwachte dus veel van haar tweede boek en stond op de dag dat het boek uitkwam bij de boekhandel op de stoep. Ik nestelde me, opnieuw, op een zonnige dag in de hangmat en ik begon te lezen.

FullSizeRender

En toen raakte ik teleurgesteld. Niet omdat het boek er niet prachtig uit ziet, niet omdat het geen fijne schrijfstijl heeft en niet omdat het leuk is om andermans persoonlijke verhalen te lezen. Nee, daar lag het absoluut niet aan. Ik verwachte inspirerende teksten met handige tips en tricks die mij een handje zouden helpen bij mijn eigen leven. Maar verder dan eentonige dialogen met haar favoriete mensen kwam het niet.

Begrijp me niet verkeerd: het concept om je favoriete mensen te interviewen over het “leven” kan echt heel leuk en interessant zijn, maar niet als het keer op keer aan de oppervlakte blijft en als het vooral  over de schrijfster zelf gaat. Want “wat kan ik aan mijn stijl veranderen? Wat wil jij graag met mijn haar doen? En wat vind je een goede eigenschap van mij?” zijn de vele vragen die steeds opnieuw voorbij komen. De inhoud van On Life gaat dus grotendeels over Anna Nooshin herself. En tja, leuk natuurlijk als je Anna Nooshin heet, maar minder leuk als je als lezer daadwerkelijk wat van het boek wilt leren.

On Life Anna Nooshin

Verder dan fijne verzorgingsproducten, goede kledingmerken en Anna’s karaktereigenschappen, kwam dus On Life niet. Op de momenten dat het wél interessant wordt, bijvoorbeeld als Anna in gesprek gaat met haar moeder over hoe ze uit Iran zijn gevlucht, wordt het gesprek weer een compleet andere kant opgestuurd waardoor het verhaal nooit de diepte bereikt. Daardoor blijft het oppervlakkig en wordt het ook niet interessant om wéér een eentonig interview te lezen. En dat vind ik jammer van een boek waarbij gesuggereerd wordt dat het je een dosis “inspiratie” moet geven.

Moraal van het verhaal: On Life het iets veel beters en groters kunnen zijn. Toen ik het boek binnen een paar uur uit had, voelde ik mij niet geïnspireerd maar ergerde ik mij er vooral aan dat het boek zo oppervlakkig blijkt te zijn, terwijl ik heus wel weet dat dat absoluut niet de bedoeling van Anna moest zijn geweest. Raad ik het boek dus aan? Nee. Misschien is het boek wél iets voor jou als je heel erg fan bent van Anna Nooshin en je meer over haar wilt weten. Maar dan raad ik je eerder aan om haar boek On Top te kopen omdat deze wél oprecht interessant en leuk is. On Life is dus wat mij betreft niet zo’n succes en ik hoop daarom ook van harte dat haar derde boek, want ik weet dat deze er aan zit te komen, wel mijn verwachtingen waarmaakt.

On Life koop je voor €15,- bij de (online) boekhandel.

Plaats een reactie