De sale komt eraan: waar moet je op letten?

De meeste modeketens en –winkels beginnen binnenkort met de sale. Altijd leuk, die vele kortingen op leuke kledingstukken. Maar wacht! Het is heel gemakkelijk om jezelf in al die fijne prijsjes te verliezen. Lifestyle Journal vertelt je waar je bij het sale-shopping op moet letten zodat jij miskopen kan voorkomen.

picjumbo.com_HNCK4892

Let op gaten, vlekken en haken. Sommige items zijn in de sale terecht gekomen omdat er iets ‘mis’ mee is. Er zit bijvoorbeeld een make-up vlek op een witte jurk of een gebreide trui heeft een flinke haak. Let dus voordat je iets met korting koopt of het geen gaten, vlekken of haken bevat. Dat zou natuurlijk zonde zijn! Inspecteer dus goed je potentiële aankoop.

Houd de prijzen in de gaten. Als de sale net is gestart, beginnen ze vaak niet met fikse kortingen. In de zogenoemde ‘eerste ronde’ kom je vaak alleen tien of twintig procent korting tegen. Hap niet te snel toe: de prijzen kunnen namelijk nog verder dalen naarmate het aantal zogenoemde ‘saledagen’ toeneemt. Vaak is dat ene leuke shirtje dan nog net een paar tientjes goedkoper dan in het begin. Wacht dus af en houd de prijzen goed in de gaten.

Wees vroeg. Heb je een leuk jurkje op het oog én je weet zeker dat ‘ie snel weg is als het eenmaal met korting in de winkel hangt? Wees dan op tijd met kopen. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig met het vorige punt, maar hele gewilde items (designer kleding!) zijn tijdens de sale in mum van tijd weg. De meeste winkels maken een aantal dagen van te voren bekend wanneer ze hun uitverkoop starten. Ga dan meteen op de eerste dag vroeg in de ochtend heen om dat ene leuke jurkje te scoren.

Laat je niet overweldigen. Het is zo verleidelijk om tijdens de uitverkoop lekker veel in te slaan. Al die fijne prijsjes… maar trap er niet té veel in. Koop dus niet tien kledingstukken waarvan je driekwart niet gaat dragen. Een goede tip tijdens sale-shopping: stel je zelf de vraag ‘zal ik voor dit item ook het volle bedrag willen betalen? Is dat het waard?’ Kan je daar volmondig ja op zeggen? Stop het kledingstuk dan snel in je mandje. Klinkt er juist een twijfelende nee? Laat het dan maar hangen. Bij twijfel nooit doen, zelfs niet als het sale is.

Stel een budget vast. Dit punt sluit aan op de vorige. Stel van te voren een budget vast om te voorkomen dat je te veel koopt dan dat de bedoeling was. Ga na hoeveel je maximaal kwijt wil zijn en weet waar je het geld precies aan wilt spenderen. Met een duidelijk (financieel) plan voor ogen voorkom je veel onnodige aankopen.

Vraag naar de voorwaarden. Vaak gelden er tijdens de uitverkoop andere voorwaarden dan normaal. Vraag hier dus naar als je iets in de sale koopt. Mag je het bijvoorbeeld wel terugbrengen of ruilen als je niet tevreden bent? En hoeveel bedenktijd heb je dan? Win dus informatie bij het personeel.

Plaats een reactie