How-to: beter op hakken lopen

Beginnelingen en klunzige dames onder ons opgelet! Op hakken lopen gaat nou eenmaal moeilijker dan struinen op Converse of Nikes. Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Met deze how-to wordt elegant lopen op de meest hoge naaldhakken of pumps kinderspel.


If the shoe fit…
Hoe mooi of leuk ze ook zijn, koop altijd hakken die echt goed passen. Hakken zijn al niet de meest gemakkelijke schoenen en als ze dan ook niet lekker zitten maak je het voor jezelf al helemaal moeilijk. Koop schoenen daarom altijd in de middag. Dan zijn je voeten meer moe en zijn ze op z’n grootst omdat ze dan iets opgezwollen zijn. En te kleine schoenen kopen is al helemaal een no-go.

Loop elegant. We lopen op hakken. Niet op klompen. Prent dus in je hoofd dat het er wel een beetje elegant moet uit zien, en dus niet lomp. Neem niet al te grote passen en plaats je voet niet in één keer op de grond. Loop in plaats daarvan van heel to toe zoals de Engelsen zeggen.

Sta rechtop. Duw je schouders zelfverzekerd naar achteren en sta met veel trots rechtop. Dit zorgt meteen voor een betere loophouding. Door je schouders naar achteren te duwen, leun je bovendien automatisch ietsjes naar achteren waardoor het lopen in hakken makkelijker gaat.

Denk aan een lijn. Toch moeilijk om enigszins charmant met hakken over te komen? Denk dan aan een denkbeeldige streep. Plaats je voeten voor elkaar alsof je in een rechte lijn loopt.

Maak het voor jezelf gemakkelijk. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Als je echt moeite hebt om met hakken te lopen, moet je misschien een toontje lager zingen. Begin bij de ‘gemakkelijkste hak’: plateau’s, blokhakken of wedges bijvoorbeeld. Breidt het daarna uit met pumps die bandjes om de voet hebben voor extra stevigheid. Ga op deze manier steeds een stapje verder.

Gebruik schuurpapier. Duik de gereedschapskist van je vader of vriend in en haal er een stukje schuurpapier uit. Ja, je leest het goed: schuurpapier! Maak de onderkant van je hakken, de zool, iets ruwer door met dit stuk papier er tegen aan te wrijven. Hierdoor voorkom je dat je op een gladde vloer of natte tegels met je hakken slipt of zelfs uitglijdt. Au…

Loop op kussentjes. Je hebt speciale hulpmiddeltjes die je kan gebruiken om het voetenleed iets te verzachten. Speciale (gel) kussentjes of inlegzooltjes bijvoorbeeld. Deze handigheidjes kunnen je helpen om comfortabeler, en dus iets beter, op hakken te lopen.

Drogen, die schoenen! Ook al zijn wij een grote voorstander van de regel dat je in de winkel zeker moet weten of de schoenen goed passen, kan het weleens gebeuren dat je alsnog schoenen hebt die toch een tikkeltje te strak zitten. In dat geval hebben wij een tip uit de fashionwereld: trek ze, voordat je weg moet, aan en steek een haardroger in het stopcontact. Ga dan met de hete lucht over de hakken. Door de warmte rekken ze iets uit.

Oefening baart kunst. En zo luidt het gezegde ook met hakken: oefening baart kunst. Hoe meer je op hakken loopt, hoe beter het gaat. Dus pak die palen maar uit de kast! Oefen desnoods eerst binnenshuis met een nieuw paar en stap pas naar buiten als je het een beetje onder de knie hebt.

Plaats een reactie