How-to: hoe houd je schoenen langer mooi en schoon?

Schoenen: zij zijn vaak de paradepaardjes van onze outfit. Maar ze hebben wel flink wat te voorduren. Lange wandelingen, modderige paden en ander vuiligheden. Daarom een how-to guide 101. Vandaag alles over het mooi houden van jouw schoenen!

FullSizeRender-4 2

Hoe vaak maak jij je schoenen schoon? Wees eerlijk. Dit klusje wordt vaak onderschat. Dat is zonde, want als jij je schoenen goed onderhoud, gaan ze een stuk langer mee. Dus als jij de onderstaande tips zo en nu en dan opvolgt heb je langer plezier van je mooie muiltjes.

‘Even-schoonmaken-en-ready-to-go’
Je komt net van buiten en je schoenen zitten een beetje onder het zand en de modder. Al zijn ze maar een klein beetje vies, het is wel verstandig om het vuil er met een keukenrol en lauwwarm water weg te vegen. Zo’n kleine opfrisbeurt tussendoor zorgt ervoor dat je later niet met zwaarder geschut moet komen om het vuil er af te halen. Houd het dus regelmatig bij. Vooral bij hardloopschoenen (denk aan rennen door het bos en regen!) is dit vooral belangrijk.

Poetsen
Oké, zijn je schoenen écht te vies? Dan zijn toch bij het zwaarder geschut aan gekomen. Maak een sopje van lauwwarm water en een neutrale wasmiddel. Afwasmiddel bijvoorbeeld. Haal met het sopje en een doek de viezigheid van je schoenen af. Maar let op! Vaak kan je alleen canvas en katoenen schoenen, zoals All Stars, met zo’n sopje wassen. Bij leren en suède schoenen moet je gebruik maken van een speciaal borsteltje en schoenpoets. Gebruik dan eerst een vochtige doek om het echte vuil weg te halen en gebruik daarna schoenpoets.

Versleten
Is de hak of de zool van je schoen versleten? Laat het dan op tijd vervangen door de schoenmaker. Als te lang loopt op een versleten hak of zool, kan de schoen vaak niet meer (mooi) gered worden. Dat is natuurlijk zonde!

Inspuiten
Ik hoor het mijn moeder het zo vaak zeggen als het buiten regent: “Heb je jouw schoenen wel ingespoten voordat je weg gaat? Het regent hoor!” Wijze raad van moeders dus. Spuit jouw schoenen regelmatig in met een speciale impregneerspray. Hierdoor worden je schoenen beter tegen regen (en sneeuw) beschermt.

FullSizeRender-5

Schoenveters
Eén gedeelte van je schoen wordt vaak het snelst vies en ‘smoezelig’. Ik heb het over de schoenveters. Vooral als deze wit zijn. Haal zo nu en dan de veters eruit en gooi ze in de wasmachine. Met mooie, schone veters krijgen je schoenen automatisch een upgrade.

Wasmachine
Over de wasmachine gesproken: is de stof van je canvas schoenen vies? Gooi ze dan eens in de wasmachine. Voorzichtigheid is hier wel geboden. Stel de wasmachine niet te heet in en doe de schoenen in een waszakje of een kussensloop.

Niet in de zon
Leg je schoenen niet in de zon. Zeker niet als ze nat zijn en je ze wil drogen. Niet doen! Door de zon kunnen ze namelijk verkleuren.

Advies
Tot slot de laatste tip. Vraag altijd advies als je nieuwe schoenen koopt. Informeer bij de medewerker hoe jij het paar het beste kan onderhouden. Want onthoud: er zijn zoveel verschillende soorten schoenen. Suède, glad leer, ruw leer, nubuck katoenen en ga zo maar door. Voor elk soort heb je een speciaal middel nodig. Vraag hier dus na bij de aankoop van jouw schoenen.

Plaats een reactie