Stamppot alleen voor de winterse dagen? Welnee! Stamppot kan ook heel goed geschikt zijn voor de wat warmere en zonnige dagen. Deze bietenstamppot met appeltjes bijvoorbeeld. Lekker fris, gezond en gemakkelijk. Lees snel verder hoe je dit paarsrode ‘prutje’ maakt.
Wat heb je nodig (voor twee personen)?
- +/- 750 gram aardappelen
- 25 gram boter
- 150 gram gerookte spekjes
- halve ui
- 250 gram bietjes
- 1 appel
- snufje peper
- snufje zout
- variatietip: geitenkaas
Wat moet je doen?
- Schil de aardappelen en kook ze in een pan met water (en een snufje zout) gaar.
- Bak in een koekenpan de spekjes goudbruin en knapperig.
- Snijd ondertussen de ui in ringen en voeg deze toe aan de spekjes. Laat dit 2 minuten koken.
- Voeg daarna de bietjes aan de spekjes en uien toe. Dit mengsel mag zo’n 5 minuten staan koken.
- Verwijder het klokkenhuis van de appel en snijd de appel in kleine stukjes. Voeg ze vervolgens toe aan het mengsel van spekjes, uien en bieten.
- Aardappelen gaar? Giet het kookvocht af.
- Nu kan het stampen beginnen! Stamp de aardappelen samen met het bietenmengsel tot een romige puree. Doe hier de boter bij. Zo gaat het stampen wat gemakkelijker.
- Breng de puree op smaak met een snufje peper en zout. Voeg voor wat variatie eventueel wat stukjes geitenkaas toe. Eet smakelijk!
De credits voor dit recept gaan voor een groot deel naar Allerhande.