De dag goed beginnen met een lekker ontbijtje dat niet alleen healthy is, maar je ook de ochtend door haalt? Probeer dan eens deze perfecte ontbijtrepen van Jamie Oliver uit ‘Jamie’s Super Food’! Heerlijke, eenvoudige repen met noten, zaden, fruit en specerijen; een perfect ontbijtje!
Bewaar je ontbijtrepen maximaal 3 dagen in een luchtdicht afsluitbare doos in de koelkast of bewaar de helft bijvoorbeeld in de vriezer!
Benodigdheden (voor 12 repen):
- 100 gram ongezouten gemengde noten (bijvoorbeeld: walnoten, paranoten, hazelnoten, pecannoten, pistachenoten en cashewnoten)
- 50 gram gemengde zaden en pitten (bijvoorbeeld: chiazaad, maanzaad, sesamzaad, lijnzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten)
- 100 gram gemengde gedroogde vruchten (bijvoorbeeld: blauwe bessen, cranberry’s, zure kersen, mango, abrikozen, vijgen en rozijnen)
- Eén volle theelepel gemberpoeder
- Een halve theelepel gemalen kurkuma
- Eén sinaasappel
- Twee rijpe bananen
- Eén eetlepel vloeibare honing
- 175 gram havermout
- 10 gram haverzemelen
Zo maak je ze:
– Zet alles vast klaar en rasp de sinaasappelschil
– Verwarm nu eerst de oven voor op 190 graden.
– Pulseer de noten, zaden, het fruit, de specerijen met de fijngeraspte sinaasappelschil in een keukenmachine en kieper het mengsel in een kom.
– Pel de sinaasappel en hak de losse partjes met de gepelde banaan fijn in de keukenmachine. Giet het mengsel in een maatbeker, schep er honing bij en vul de beker tot 500 ml aan met water. Breng het mengsel in een grote pan op matig-hoog vuur aan de kook en roer er met een rubberen spatel de havermout, zemelen en het gemalen notenmengsel door. Blijf vijf minuten roeren, kloppen en prakken tot het zetmeel uit de havermout vrijkomt en de boel flink kleverig wordt.
– Giet het mengsel in een vierkant bakblik van 25 centimeter met antiaanbaklaag (of een stukje bakpapier). Strijk het oppervlak glas en snijd het bovenste laagje alvast in twaalf reepjes, zodat je ze straks gemakkelijk af kunt breken.
Zet het blik 45 tot 50 minuten onder in de hete oven totdat de koek goudbruin en gestold is. Laat hem eerst tien minuten afkoelen en leg hem vervolgens op een rooster. Snijd je afgekoelde koek later in twaalf stukken en geniet van Jamie’s Perfecte Ontbijtrepen!