Eerste hulp bij: griep

Zakdoekjes en keelsnoepjes in overvloed: het is helaas weer de tijd dat we de griep kunnen krijgen. Verkouden, keelpijn, koorts: allemaal dingen waar we niet op zitten te wachten. Maar als de griep dan tóch toeslaat, wat moet je er dan tegen doen? Lifestyle Journal helpt je met kleine handigheidjes die je iets beter moeten maken.

#1 gesneden ui
De nummer 1 tip van oma’s: leg een ui in stukjes naast je bed. Door de sterke geur heb je ’s nachts geen last van een verstopte neus. En geen zorgen: door je verkoudheid ruik je er toch niets van.

#2 stomen
Leg een teiltje en een handdoek klaar en zet het water maar vast op. Ga namelijk stomen als je holtes verstopt zijn. Doe het heet water in de teil en hang er met een handdoek boven zodat de stoom niet kan ontsnappen. Stomen wordt bovendien ook door dokters aangeraden!

#3 gorgelen
Last van een zere en gevoelige keel? Gorgel dan met lauw water waar in je een à twee eetlepels zout in hebt gedaan. Niet de fijnste smaak, maar het helpt wel tegen de keelpijn.

#4 kruidendrank
Zet wat thee en doe daar speciale kruiden in. Een aantal kruiden hebben namelijk een verzachtende of een verfrissende werking die je wel tijdens de griep kan gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld gember, tijm, citroen of honing. Mix je eigen ‘toverdrankje’ en je voelt je na zo’n opkikker vast iets beter.

#5 kippensoepje
Het ultieme eten als je niet lekker bent: kippensoep! Deze soep is licht verteerbaar en ligt dus niet zwaar op je maag. Het eet gemakkelijk weg en de warmte van de soep maakt de slijmvliezen lekker los.

#6 spoelen
Het klinkt misschien smerig en totaal niet comfortabel, maar in de VS doen velen het: het spoelen van je neus! Say what?! Met een speciaal ‘gietertje’ reinig je de neus. Je doet er water in en hang schuin met je hoofd. Vervolgens giet je het water IN de neus. Het spoelen houdt je neus schoon waardoor ‘ie minder snel verstopt is. In het begin voelt het heel vreemd, maar door het regelmatig te herhalen went het snel.

#7 alcohol
Drink een glaasje alcohol tegen de keel. Het verzacht namelijk de pijn! Dus maak er maar een klein ‘feestje’ van, want je hebt nu een goede reden om wat te nemen. Maar niet te veel hè?

#8 neusspray, keelsnoepjes en paracetamol
Grijp bij griep naar de speciale middeltjes zoals neusspray en keelsnoepjes. Ze zijn er niet voor niets! En als dat allemaal niet meer helpt en als je pijn of koorts hebt, gebruik dan paracetamol. De regel daarbij is: gebruik er niet meer dan acht op een dag en slik er per beurt twee (één paracetamol is niet genoeg voor volwassenen).

#9 rust
Maar het allerbelangrijkste is dat je genoeg rust neemt. Kruip lekker in bed en geef je even over aan de griep, hoe vervelend dat ook is. Even rustig aan doen dus! Je lichaam heeft het nodig.

Plaats een reactie