Fijne app: Headspace

Mediteren. Ik moest er niets van weten. Nee, ik zou nooit aan dat “zweverige gedoe” meedoen. Maar toch downloadde ik laatst Headspace op mijn telefoon, een app die je aan de hand van simpele stappen leert mediteren. De mooie vormgeving en de interessante informatie erachter maakte mij nieuwsgierig. Dus zo geschiedde ging ik met de app aan de slag. En wat blijkt? Mediteren is zo gek nog niet! Ik vertel je vandaag over deze app.

schermafbeelding-2016-09-08-om-20-41-43bron foto: iTunes

Al een aantal dagen op een rij volg ik trouw de sessies van Headspace. Daar lig ik dan, 10 minuten lang languit op mijn bed. Net voor het slapen gaan leer ik, onder begeleiding van “Andy”, hoe ik meer kan ontspannen, hoe ik gedachtes (niet) de vrije loop kan laten en hoe ik meer bewust word van mijn eigen lichaam. De app Headspace is door ontwikkelaar Andy Puddicombe op de markt gebracht met als doel om gebruikers de beginselen van mediteren en mindfullness bij te brengen. Want wie je ook bent of wat je ook doet: voor iedereen is mediteren geschikt. Dus ook voor mij, iemand die eerst niets van mediteren moest weten.

Aan de hand van tien basissessies waarin Andy je “persoonlijk” door de oefeningen begeleidt, maak je kennis met de ontspannende technieken. In de sessies, die stuk voor stuk 10 minuten duren, vertelt Andy je onder andere hoe je op je ademhaling moet focussen, hoe je jouw lichaam moet “scannen” en hoe je de omgeving om jou heen kan filteren. Al deze middeltjes en handige trucjes zorgen er voor dat je meer tot jezelf komt. Wat de app Headspace zelf zegt: “People have been meditating for thousands of years. But while the practice is not new, science is just starting to fully understand its benefits. Recent studies show meditation and mindfulness can help you stress less, love more and even sleep better.” 

Mijn oordeel? Het werkt. De app maakt je inderdaad ontspannender, ook al ervoer ik voor de sessie geen enkele stress, en valt er een soort rust over je heen. Het is fijn om in 10 minuten tijd, iets wat natuurlijk lekker laagdrempelig is en niet te veel tijd in beslag neemt, op jezelf te focussen. Je hebt echt even me-time, en ik mijn optiek doet dat iedereen goed. En dat zweverige waar ik bang voor was? Dat heb je met deze app niet. Met handige instructiefilmpjes en andere uitleggen blijft het down-to-earth en snap je ook de (wetenschappelijke) theorie erachter. De 10 minuten zijn precies lang genoeg om even tot jezelf te keren, om daarna weer met beide benen op de grond te staan.

schermafbeelding-2016-09-08-om-20-42-21bron: iTunes

Toch zit er ook een klein addertje onder het gras. Want de gedachte dat mediteren voor iedereen geschikt is, mag dan wel zo zijn. De app Headspace is dat echter niet. De tien beginsessies zijn weliswaar gratis, maar wie meer mediteerprogramma’s via de app wil volgen, moet flink veel geld neertellen. En 8 dollar per maand (en dat een jaar lang) betalen om een paar minuten per dag een mediteersessie te volgen? Dat gaat mij te ver en schiet in mijn ogen de boodschap van de app voorbij. Het is dus jammer dus dat er maar een klein deel van de app voor iedereen toegankelijk is. Desalniettemin mag dat de pret niet drukken. Want het gratis deel is wél degelijk nuttig voor degenen die meer over mediteren willen leren en daar in tien sessies hun eerste stappen willen zetten. Voor degenen die al verder gevorderd zijn en ook daadwerkelijk geld er voor over hebben, is Headspace ook heel geschikt.

Headspace is gratis te downloaden voor Android en iOS. Maar let dus op! De app bevat in-app-betalingen.

Plaats een reactie