Wat te doen bij een blessure?

Op het moment dat ik dit schrijf lig ik na een avond sporten met mijn been languit: ik heb een blessure te pakken! Maar daar ben ik niet de enige in, want blessures komen vaak genoeg voor, bij wat voor sport ook. Daarom luidt vandaag de vraag: wat te doen bij een blessure?

wat te doen bij een blessure

Onderzoek. Het is ten eerste belangrijk dat je onderzoekt waar je pijn vandaan komt. Waar voel je het? Hoe voelt het? En bij welke bewegingen doet het pijn? Raadpleeg desnoods een arts of fysiotherapeut om goed naar jouw klachten te kijken. Ga niet zelf lopen dokteren maar trek op tijd aan de bel als de klachten lang aan houden en je er veel last aan ondervindt, vooral als je ook klachten naast het sporten hebt.

Rust. Je lichaam geeft niets voor niets pijnsignalen af: je hebt rust nodig! Als je een blessure te pakken hebt die vooral veroorzaakt is door overbelasting, is het vooral HEEL belangrijk dat je rust neemt. Voldoende rust is vaak de beste manier voor herstelling. Dus schrap de trainingen maar in je agenda. Er gaat voorlopig niet gesport worden!

Koel. Haal de icepacks maar vast uit de vriezer. Koel je pijnlijke plekken een aantal keren per dag. Hierdoor neemt de zwelling weg en wordt de pijn vaak minder. Veel koelen dus!

Beweeg. Als je een blessure hebt, betekent dat niet meteen dat je helemaal niet kan sporten. Blessure aan je arm? Dan kan je de benen natuurlijk wel bewegen! Juist wel last van je been? Zwemmen is dan een goede optie. Zoek goed uit wat je wel en niet mag met je blessure. Andere sporten mogen danwel niet te belastend zijn, maar stil zitten is ook niet goed. Kijk dus wat je opties zijn.

Oefen. Wellicht helpen een aantal oefeningen je om de blessure te verminderen en om in de toekomst dezelfde blessure sneller te voorkomen. Misschien heb je namelijk wel een blessure te pakken omdat je nog een beginner bent en je spieren nog niet sterk zijn. Een beginneling loopt namelijk veel sneller blessures op dan iemand die al een lange tijd bezig is. Als je spieren wat krachtiger worden, heb je minder kans op een blessure. Vraag of je tijdens je blessure speciale oefeningen kan en mag doen om zo krachtiger en vooral soepeler te worden.

Goede schoenen. Terwijl je herstelt van je blessure is het geen gek idee om eens goed naar je sportschoenen te kijken. Als je namelijk last hebt van je benen, voeten en/of knieën  kan dat namelijk het gevolg van slecht schoeisel zijn. Ga daarom naar een speciale sportzaak om een uitgebreide schoenmeting te doen.

Plaats een reactie