6 oorzaken van te laat komen en wat je er tegen kan doen

Te laat komen: we doen het allemaal wel eens. Soms door externe oorzaken, maar andere keren kunnen we er toch iets tegen doen. Dit zijn de problemen bij te laat komen en wat je kan doen!

numbers-time-watch-white

#1 Je blijft te lang in bed liggen
Och, nog hééééél even snoozen. Fout! De verleiding is groot om dan net iets te lang blijven liggen dan nodig is. Bovendien is de kans groter dat je weer in slaap dommelt en je dus verslaapt. Aanpakken dus!
Oplossing: zet je wekker iets eerder dan normaal zodat je alsnog de gelegenheid om nog eventjes te blijven liggen als dat nodig is. Zet ook meerdere wekkers zodat je, voor het geval dat, niet meer in slaap kan vallen. En voor de echte luilakken onder ons: leg je wekker ergens ver weg van je bed vandaan zodat je er echt uit moet als ‘ie af gaat.

#2 Je plant te strak
“M’n haar doe ik wel even in 2 minuten!”, om er vervolgens achter te komen dat je haar gigantisch in de knoop zit en je stijltang er iets langer over doet om warm te worden. Misschien was dat toch te krap ingepland?
Oplossing: wees voortaan realistisch en maak van te voren een tijdschema. Hoe lang wil je bezig zijn met omkleden? En hoeveel minuten plan je in voor make-uppen? Stel voor jezelf dus een deadline. Houd vervolgens tijdens de activiteit bij hoelang je er daadwerkelijk over doet. Zo krijg je inzicht in hoelang je eigenlijk met iets bezig bent zodat je het in de toekomst beter inplant.

#3 Je bent je spullen kwijt
Shit, sleutels kwijt! Enne, waar is dat belangrijke notitieboekje gebleven? Je verliest kostbare tijd als je op zoek naar iets moet gaan terwijl je eigenlijk op tijd staat. Hartstikke zonde!
Oplossing: Geef de belangrijke spullen die je elke dag nodig hebt, zoals je sleutel en portemonnee, een vaste plek in huis. Leg ook de avond van te voren je spullen alvast klaar. Zo hoef je dat niet te doen wanneer je gehaast bent.

#4 Je onderschat de reistijd
Zal je net zien: wanneer je flinke haast hebt staat de brug open, is er net een straat afgesloten of staat er een gigantische file. Het zijn eigenlijk zaken waar je niet heel veel aan kan doen, maar je kan er wel rekening mee houden.
Oplossing: Ga simpelweg eerder weg van huis en plan de reistijd dus langer in. Plan bovendien je reis voordat je de deur uit gaat. Check de treintijden, de businformatie en bekijk of er files zijn. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

#5 Je treuzelt
Oké, geef maar toe: je wilt je liever niet haasten, maar juist alles op je gemakje doen. Soms geven we daar onbewust toch aan toe en komen op het eind flink in tijdnood. Gelukkig kan je er wat tegen doen!
Oplossing: Focus je op één ding tegelijk en houd daarbij de planning aan die je van te voren hebt gemaakt. Bereid je bovendien van te voren goed voor. Want hoe meer dingen je moet doen, hoe groter de kans om te treuzelen. Beperk dus jouw activiteiten door bijvoorbeeld een dag van te voren alles al klaar te leggen en alles op tijd te regelen.

#6 Je wilt nog snel één ding doen
Nog vlak voor vertrek een mail versturen, een bijzondere oog-look maken of een uitgebreide maaltijd voor onderweg bereiden. Je denkt dat je nog wel snel iets tussendoor kan doen, maar soms kost dat veel te veel tijd dan oorspronkelijk gedacht. Het resultaat? Tijdnood!
Oplossing: Als je opeens bedenkt dat je nog wel snel iets tussendoor kan doen, vraag je dan goed af of het wel écht nodig is. Of kan het bijvoorbeeld ook op een later tijdstip? Dat ene mailtje kan vast wel even wachten en die bijzondere oog-look is natuurlijk geen musthave. Wees realistisch!

Plaats een reactie