8 tips om goed voor jouw tentamens te leren

Alert! De tentamens komen er weer aan. Wat tips and tricks om gemakkelijker je tentamenperiode door te komen zijn dan nooit verkeerd. Daarom vandaag op Lifestyle Journal de handigste tips om een dikke voldoende op je tentamen te halen!

Samenvattingen
De truc die bij mij altijd helpt: een samenvatting. In plaats van keer op keer een dik leerboek door te zwoegen is het veel handiger om het belangrijkste samen te vatten. Zo hoef je alleen maar de samenvatting erbij te pakken om het meest belangrijke te leren. Dus maak voortaan een samenvatting of koop er eentje op bijvoorbeeld Stuvia.

Leerplek
Ga er goed voor zitten als je moet leren. Het liefst aan een bureau natuurlijk. Zorg er voor dat je tijdens het leren niet te veel rommel om je heen hebt. Dat kan namelijk storen. Leg elektronica, zoals je telefoon en laptop, aan de kant zodat je geen afleiding om je heen hebt. Maar soms heb je je laptop echt nodig tijdens het leren. Weersta dan de verleiding om naar Facebook te gaan en gebruik je laptop écht voor het noodzakelijke.

Hulpmiddelen
Gebruik bij het leren handige hulpmiddeltjes. Zo zijn er speciale leerprogramma’s, bijvoorbeeld Brainscape, waar je de tentamenstof kan leren. Of gebruik flashcards: kartonnen kaartjes waar je een vraag en antwoord op schrijft om zo de stof te onthouden.

Herhalen
Eén keer de tentamenstof doorlezen is niet voldoende. Herhalen, herhalen en herhalen. Door de stof meerdere keren (op een dag) door te nemen, blijft het veel beter hangen. Had ik al herhalen gezegd?

Rust
Een nachtje doorhalen om te studeren lijkt misschien de beste oplossing als je in tijdnood zit. Maar helaas, dat is niet de oplossing. Als je veel te weinig hebt geslapen staan je hersenen niet op scherp en denk je niet helder na. Probeer daarom tijdens je tentamenweek voldoende te slapen.

Toets jezelf
Proeftentamens zijn er niet voor niets. Dus maak ze zeker! Hierdoor kan je goed de balans op maken van wat je wel of wat je nog niet kent. Of laat je overhoren door een studiegenootje. Door de stof mondeling te toetsen, onthoud je het beter. Daarnaast steken jullie er allebei wat van op. Win-win!

Leersessies en pauzes
Plan je leersessies en pauzes in. Houd er daarbij rekening mee dat je niet té lang achter elkaar moet studeren. Kort en regelmatig leren is namelijk veel effectiever dan urenlang achter elkaar zitten blokken. Las bijvoorbeeld na 45 minuten leren een pauze van 10 minuten in. Maar maak ook twee à drie keer per dag plaats voor de wat langere pauzes waarin je even rustig kunt eten of waar je buiten een blokje om kan. Hierdoor reset je jouw hersenen van al dat leren.

Belonen
Ergens naar uit kijken tijdens het leren kan stimulerend en motiverend werken. Spreek daarom met jezelf af dat je bijvoorbeeld na een leersessie die lekkere chocoladereep mag opeten. Of ga bijvoorbeeld in een pauze naar de stad om jezelf wat cadeau te doen. Na al dat leren heb je dat verdiend.

picjumbo.com_HNCK3991

Plaats een reactie