Wij zijn de afgelopen tijd druk bezig met het maken van sollicitatiebrieven voor onze stage. Maar hoe schrijf je nou precies een goede brief?! Lifestyle Journal vertelt jou erover zodat jij straks die ene (bij)baan of stageplek binnen sleept!
Je hebt een leuke vacature op het oog en je wilt een sollicitatiebrief sturen. Maar waarmee moet je dan beginnen? Voordat je écht gaat schrijven is de eerste stap de research. Doe research naar het bedrijf waar je gaat solliciteren. Wat voor bedrijf is het? Wat zoeken zij in een toekomstige werknemer? Zodra jij weet wat zij precies zoeken, kan jij daar in je brief op in spelen. Maar ook belangrijk: doe research naar jezelf. Dat klinkt misschien gek. Maar voordat jij jezelf gaat ‘verkopen’ moet je weten wie jij eigenlijk bent. Wat zijn jouw sterke kanten? Wat heeft het toekomstige bedrijf aan jou? En waarom spreekt de vacature jou aan?
Na het researchen kan het schrijven beginnen. Je weet inmiddels wat ze willen en wat ze verwachten. Pas jouw brief daar op aan. Is het bedrijf creatief en speels? Of juist heel strikt en zakelijk? Zorg dat jouw brief aansluit op de zogenoemde tone of voice van het bedrijf. Solliciteer je bijvoorbeeld naar een functie waarbij het belangrijk is om goed en creatief te schrijven? Laat dat dan ook in jouw brief zien.
Er kunnen wel honderden mensen op een vacature reageren. Het is daarom belangrijk dat jij opvalt. De eerste manier om op te vallen is door middel van de lay-out van jouw brief. Zorg ervoor dat de opmaak niet té standaard is. Ben jij handig in het maken van lay-outs met bijvoorbeeld InDesign, Photoshop of gewoon Word? Ontwerp er dan eentje voor jouw sollicitatiebrief! Maar pas op: overdrijf niet. De lay-out moet niet té hysterisch zijn. Zorg er voor dat de lay-out geschikt is voor de functie naar waar jij solliciteert.
De tweede manier op te vallen is jouw manier van schrijven. Zorg dat je persoonlijk bent en dat je jezelf blijft. Strooi dus niet met clichés en standaard zinnen die iedereen al gebruikt. Nee, laat in plaats daarvan zien wie jij écht bent. Gebruik daarnaast een goede (en persoonlijke!) binnenvaller of uitsmijter waarmee je de interesse wekt. Zo maak je een goede indruk en word je onthouden. Wees tot slot concreet en specifiek in jouw bewoording. Woorden zoals ‘creatief’, ‘behulpzaam’ of ‘sociaal’ zijn vaak standaard en passé. Bijna iedereen zegt dat namelijk over zichzelf. Toon in plaats daarvan juist aan dat jij bijvoorbeeld creatief, behulpzaam of sociaal bent. Laat het zien!
Is jouw brief af? Dan is het tijd om het na te lezen, te controleren en eventueel te corrigeren. Fouten zijn namelijk echt een no go. Een brief vol fouten belandt al snel in de prullenbak. Dus zorg ervoor dat jouw taal, opmaak en andere informatie foutloos is. En als dan alles klopt: opsturen maar! Ready to impress!
Alle genoemde punten op een rij (handig om als checklist te gebruiken):
- Doe research
- Pas je brief aan naar de tone of voice van het bedrijf
- Val op
- Gebruik een mooie en opvallende (maar niet té) lay-out
- Wees persoonlijk en jezelf
- Gebruik een goede binnenvaller of uitsmijter
- Wees concreet en specifiek
- Zorg ervoor dat jouw brief foutloos is
- Impress!
Succes met schrijven!