To do: een gratitude journal

Geen mooiere kerstgedachte dan te bedenken waar je allemaal dankbaar voor bent. En dat kan met een zogenoemde gratitude journal: een dagboekje waarin je jouw dankbaarheid bijhoudt. Wij vertellen je er vandaag op deze tweede kerstdag alles over!

Wat is het?
Het klinkt een beetje zweverig: bedenken waar je op dit moment allemaal dankbaar voor bent. Maar eigenlijk is het zo gek nog niet. Het is namelijk niet verkeerd om af en toe stil te staan en te beseffen hoe goed het leven is. En daarvoor is er de zogenoemde gratitude journal in het leven geroepen, iets dat de laatste tijd steeds meer populariteit wint.

Een gratitude journal is een “dagboekje” waarin je dagelijks of wekelijks bijhoudt waar je allemaal dankbaar voor kunt zijn. Gedurende de dag of week houd je bij waar je blij van wordt en waar je dus dankbaar voor bent. Van een goed cijfer op een tentamen tot een stukje van de lekkerste chocola, of gezellig samen met familie zijn tot heerlijk knuffelen met de kat: het zijn soms de kleine dingen die er toe doen. Die hele kleine dingen worden weleens vergeten, maar door middel van een gratitude journal wordt je er weer aan herinnert. Stil staan bij de mooie momenten: daar gaat het dus om! Want zelfs als je rotdag hebt (met alle negatieve gedachten van dien), gebeuren er genoeg dingen om jou heen waar je een grote glimlach van krijgt. Met een gratitude journal focus je dus op het goede en minder op het negatieve, met meer blijdschap en minder stress als gevolg.

Hoe doe je het?
Loop je al warm om aan je eigen gratitude journal te beginnen? Het bijhouden ervan is heel simpel en kan je zo gemakkelijk maken zoals je zelf wilt. Er bestaan speciale boekjes om je mooiste momenten in bij te houden, maar je kan natuurlijk ook je eigen beginnen. Schrijf het dagelijks op in jouw agenda of haal een mooi notitieboekje van stal en ga aan de slag. Of Maar je kan het natuurlijk ook digitaal bijhouden. Op je telefoon op tablet bijvoorbeeld! Bijvoorbeeld met de mega populaire app Gratitude Journal houd je alles heel gemakkelijk en overzichtelijk bij.

Plaats een reactie