how-to: foto’s bewerken

Bewerk jij je foto’s? Het klinkt nep, ‘je foto bewerken’, maar eigenlijk zal iedereen het moeten doen. Want die handige photoshop-functies en uitsnijdtechnieken zijn wel degelijk verrekte handig! Ze maken je foto’s mooier én beter. Lifestyle Journal legt je uit hoe jij voortaan jouw foto’s kan bewerken als een pro.

foto's bewerken

Tip 1: het juiste programma
Om te beginnen heb je een goed bewerkprogramma nodig. En geen zorgen: je hoeft hier heus geen centen neer te tellen voor een duur Photoshop programma. Met de meesten kan je voor gratis en voor niets al je foto’s bewerken. Denk bijvoorbeeld eens aan de standaard bewerk-programma’s op je telefoon of computer. Hiermee ben je al een flink eind op weg. Of download een speciale app voor op je telefoon, zoals Aviary (favoriet van Lifestyle Journal!) om net iets meer te kunnen met bewerken. Wil je geen programma op je computer? Dan kan je ook heel gemakkelijk online jouw foto’s beter maken. Sites zoals Picomonkey en onlinebewerken.nl helpen je een handje. 

Tip 2: kant-en-klare filter
Nee, ik heb het niet over de Valencia of de Rise-filter van Instagram! Ik heb het over de iets meer realistischere filters. De meeste bewerkingsprogramma’s hebben namelijk al kant-en-klare filters: een functie waarmee je de foto automatisch al een stuk verbeterd. Ze worden negen van de tien keer de ‘verbeter’ functie genoemd. Denk verder bijvoorbeeld aan filters voor een hogere resolutie of eentje voor specifiekere foto-object zoals een landschap of voedsel.

PicMonkey Collage 10

voor en na het automatisch verbeteren

Tip 3: verhoog de belichting
Nu zijn we bij het échte werk aangekomen! Een groot probleem met fotograferen is vaak dat de belichting slecht is. Te grauw, te donker, te fel… noem het maar op. Gelukkig kan je hier tijdens het bewerkingsproces veel aan verbeteren. Speel maar eens met de belichting, helderheid, schaduwen en de lichte en donkere delen. Je zult zien dat je foto met een hogere belichting er opeens stukken beter uit ziet.

foto's bewerken

voor en na het verhogen van de belichting

Tip 4: pas het contrast aan
Soms kunnen kleuren op je telefoon- of computerscherm er een beetje grauw uit zien. Kortom: de mooie kleur spat er nog niet helemaal van af. Zet dan tijdens het bewerken het contrast wat hoger. Hierdoor krijgt de foto een intensere kleurverschil.

foto's bewerken

voor en na het aanpassen van het contrast

Tip 6: verbeter foutjes
Oeps, foutje! Is net je dikke pukkel op je mooie selfie te zien of zie opeens een vlekje in je kleding. Niet getreurd, want je foto is nu heus niet helemaal verpest. Je kan er voor kiezen om net dat ene vlekje of pukkel ‘weg te poetsen’ met de daarvoor speciale functie. Maar onthoud: keep it real en poets niet alles weg…

foto's bewerken

voor en na het wegpoetsen van het vlekje

Tip 5: speel met de compositie
Soms is een foto net wat beter als je de compositie aanpast. Oftewel: als je de foto bijsnijdt (om goed ergens de focus op te leggen) of de foto een aantal graden kantelt. Denk bijvoorbeeld aan landschapsfoto’s. Heb je net een mooie foto van een horizon of skyline gemaakt, is ‘ie achteraf gezien hartstikke scheef. En zo’n scheve horizon is zonde en niet nodig! Verschuif de foto door met de graden te spelen en maak hierbij gebruik van de handige rasterlijnen.

PicMonkey Collage 8

voor en na het rechtzetten

Plaats een reactie